Американска компания твърди, че е открила антитела срещу коронавируса

Американска компания твърди, че е открила антитела срещу коронавируса

Американската биофармацевтична компания "Соренто терапютикс" съобщи, че нейни учени са открили тип антитела, които напълно защитават човешките клетки от проникването на новия коронавирус и го извеждат от организма в рамките на четири дни, съобщава БТА, като цитира ТАСС.

Хенри Джи, основател и президент на компанията, базирана в Сан Диего, Калифорния, оповести новината пред телевизионния канал "Фокс Нюз".

Според него антитялото STI-1499 може "100% да потисне" коронавируса и може да започне да се прилага няколко месеца преди излизането на пазара на ваксина, която още не е създадена.

"Искаме да подчертаем, че има метод на лечение. Има решение, което работи на 100%. Ако в тялото ви има антитяло с неутрализиращо действие, няма да ви се налага да спазвате дистанция", каза Джи.

Той твърди, че STI-1499 обгръща коронавируса и "го изтласква" от организма за четири дни без никакви странични ефекти.

Коктейлът от антитела е минал само предклинични проучвания.

Информацията за откритието на компанията беше обявена в петък в САЩ. Последва сериозен ръст на акциите на дружеството, които поскъпнаха с 244%.

От "Соренто терапютикс" обясниха още, че ще поискат властите да оценят откритието им с приоритет. Компанията се надява да получи държавна подкрепа и си партнира с фармацевтична компания, за да ускори производството на продукта, ако клиничните му изследвания са успешни.

В момента различни организации по света търсят ваксина срещу коронавируса. Съществуващите в момента проекти са над 100, а десетина от тях са във фаза на клинични изпитания.В петък от френското министерство на науката обявиха, че ваксина може да се очаква най-рано след 18 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?