Американска корпорация с интерес за развоен център в България

Интерес за реализиране на инвестиции в модернизацията на българската армия, в пречистването и използването на отпадните води, възобновяемите енергийни източници, са проявили водещи американски компании в тези сектори през първите два дни от посещението на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в САЩ. Това съобщиха в петък от Министерството на икономиката и енергетиката. Визитата на Овчаров започна на 28 февруари и ще продължи до 9 март.

Корпорациите ITT и “Локхийд Мартин” са били заинтригувани от програмите за модернизация на българската армия и съпътстващите ги офсетни споразумения.  Водещият световен доставчик на електронно оборудване, хидротехнологии и съоръжения за контрол ITT е проявил интерес и към възможностите за доставки на технологии за водопречиствателни станции и използване на отпадни води. Компанията обмисля възможността за изграждането на предприятие за радио-телекомуникационно оборудване, както и е готова да открие в България регионален научно-изследователски и развоен център.

Компанията “Уестингхаус”, която работи по модернизацията на V и VІ блок на АЕЦ “Козлодуй”, е заявила готовността си да търси нови възможности за работа в страната. Корпорацията AES, която изпълнява у нас проекта за строеж на заместващи мощности в ТЕЦ “Марица Изток 1”, е декларирала готовността си да построи допълнителен блок в комплекса. Изпълнителният директор на компанията Пол Ханрахан запознал Овчаров с работата на AES по използване на биодизел и намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Миналата година корпорацията стартира проект за екоинвестиции в енергетиката, в  който е включена и страната ни.

На среща със заместник-търговския представител на САЩ Шон Донъли Румен Овчаров е представил предприетите от българското правителството през 2006 г. мерки за извеждане на страната от списъка за специално наблюдение като нарушител на интелектуалната собственост.

Първият вицепремиер на Ексимбанк Линда Конлин е подчертала, че България остава  приоритетен регион за финансиране на проекти от страна на финансовата инвестиция. Конлин е предложила  в България да се проведе регионална конференция за възобновяеми енергийни източници.

От Глобал Инвайърмънт фонд, който има инвестициони интереси в  Централна и Източна Европа, са информирали министъра, че България е включена в техните дългосрочни планове за вложения във възобновяеми енергийни източници, както и в пречиствателни инсталации на отпадъчна вода.

Овчаров присъствал и бизнес форум с участието на  Дженерал дайнамикс, Боинг, Шеврон, Алкоа и Ханиуел, чийто президент Дейвид Коти е заявил намерението на компанията до края на 2007 г. да открие в България център  за асемблиране и тестване на системи за промишлена автоматизация.

Споделяне

Още от Бизнес