Американската армия нанесе масирани въздушни удари в Баакуба

Около 20 бунтовници бяха унищожени в понеделник в иракския град Баакуба от американски въздушни удари, при които са използвани две 225 - килограмови бомби.

В същото време американските сили продължават преследването на останали гнезда на съпротивата в град Фалуджа, който след едноседмична офанзива вече е почти под пълния контрол на американските войски и иракската гвардия.

Главната цел на ударите в Баакуба са били подземен бункер и тунели, използвани от бунтовниците, съобщи американското командване.

В понеделник градът беше обстрелван и от артилерия. Операцията била провокирана от нападение на бойците над полицаи, претърсващи една от градските джамии, където са били намерени гранатомети и миномети.

След известно време група от приблизително 40 човека пристигнала с автобус на кръговото движение и е открила огън по намиращия се наблизо полицейски участък.

По време на операцията са били ранени четирима американски войници, за загуби от иракска страна не се съобщава. През изминалата седмица в боеве в Баакуба загинаха най-малко 25 пазители на реда.

Заловени са водачът и членове на въоръжена групировка Иракският премиер Ияд Алауи съобщи в понеделник за залавянето на членовете на основна въоръжена групировка и на ръководителя ѝ, предаде Асошиейтед прес.

"Така наречената групировка Джаиш Мохамед (Армия на Мохамед)

беше арестувана. Задържахме нейния лидер", заяви Алауи и уточни, че името на арестувания е Мояд Ахмед Ясин, познат като Абу Ахмед.

В интервю за телевизия Ал Арабия иракският премиер отбеляза, че групировката е сътрудничила с йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, с Ал Каида и с верни на Саддам бойци.

"Те планираха да унищожат Фалуджа, взривявайки важни позиции", каза той и допълни, че групировката е отговорна за убийствата и обезглавяванията на иракчани, араби и чужденци в Ирак.

Ал Арабия съобщи, че въоръжената групировка е задържана по време на американската военна операция във Фалуджа.

Алауи посочи още, че са били арестувани и членове на друга неназована групировка, които ще бъдат разпитани.

Също в понеделник бе съобщено, че вече са освободени двама от роднините на иракския премиер, които миналата седмица бяха отвлечени от групировка, която искаше операцията във Фалуджа да бъде преустановена.

В понеделник в Ирак пристигна председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Ричард Майърс пристигна в Ирак за срещи с представители на многонационалните сили и членове на иракското правителство. Той е придружен от посланика на САЩ Джон Негропонте и командващия многонационалните сили в Ирак генерал Джордж Кейси. Ген. Майръс разговаря с иракския премиер Ияд Алауи, министъра на отбраната Хазим Шалан и с министъра на вътрешните работи Фалях ан Накиб.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: