Американската армия подготвя възобновяване на добива в петролното находище Румейла в Ирак

Докато пожарникарите продължават да се борят с два упорити пожара в петролни кладенци в находището Южна Румейла в Ирак, американската армия и нейният подизпълнител, компанията "Келог Браун енд Руут", затварят петролните кладенци и инсталации на компанията в района, за да могат бързо да извършат необходимите ремонти и да подновят добива на суров петрол, предаде ДПА.

Бригаден генерал Робърт Криър, командващ югозападната дивизия на инженерния корпус на американската армия, инспектира вчера работата на пожарникарския екип в находището и заяви, че бързите действия, предприети съвместно от армията и компанията, имат три цели: гасене на пожарите, оценка на щетите и затваряне на кладенците.

"За да може цялата система да заработи, трябва да затворим, или да обезопасим всички кладенци и инсталациите за отделяне на петрола от газа," каза ген. Криър. През изминалата седмица армията и "Келог Браун енд Руут", която е поделение на компанията "Халибъртън", заедно затвориха 174 кладенеца в находището Южна Румейла и около една трета от близо 300 кладенеца в Северна Румейла.

Генералът добави, че са затворени също шест инсталации за сепарация на петрол и газ в южното находище и две в северното. Затварянето се прави, за да се намали налягането в производствените линии и да се избегнат нови пробиви в тръбопроводите и в други елементи на инсталациите.

След като завърши оценката на щетите, ще бъдат закупени материали и резервни части и армията ще направи програма за ремонтите и график за изпълнението ѝ. Производственият капацитет на гигантското находище Румейла се оценява на 1,2 млн. барела дневно, но преди започването на войната на 20 март Ирак добиваше между 500 000 и 600 000 барела дневно.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес