Американската армия започна изземване на незаконното оръжие в Ирак

Американски военни части започнаха рано тази сутрин мащабна операция в град Фалуджа, на 60 км от Багдад, за издирване и залавяне на хора от бившия режим и на незаконно оръжие, съобщи АП. Кодовото наименование на операцията е "спартански скорпион".

Войници от Втора бригада на Трета пехотна дивизия претърсиха места, където според данни от разузнаването се укрива оръжие или е в ход формирането на милиции за саботажни акции и тероризъм. Операцията започна точно 3 часа след изтичането на крайния срок за предаване на тежкото оръжие в рамките на обявената програма за амнистия.

Агенциите съобщават, че първоначално не е имало никаква реакция от страна на местното население срещу акцията на американските войници. Малко по-късно обаче завили сирени и пред входните врати започнали да се палят лампи, с които жителите на града се предупреждавали един друг за идващите американци. Засега не се съобщава за сблъсъци.

В събота, малко преди изтичането на срока, даден на иракчани да предадат тежкото си оръжие, гражданският администратор на Ирак Пол Бремър предупреди, че ако от неделя нататък някой бъде заловен със забранено тежко или автоматично оръжие, го грози затвор до една година и глоба от 1000 щатски долара.

АФП обаче предаде, че иракчаните масово отказват да предадат оръжието си. В страната има най-малко 5 млн. единици оръжие, но за 15 дни от населението са предадени едва 123 пистолета, 76 полуавтоматични и 435 автоматични пушки, 46 картечници, 162 противотанкови гранатомета, 11 ракети земя-въздух, 381 гранати и други експлозивни заряди, сочи разпространено днес комюнике на коалицията.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?