Американската брегова охрана с ултиматум към "Бритиш петролиум"

Британската петролна компания  "Бритиш петролиум" (BР) получи 24-часов срок да представи подробен план за спиране на петролния разлив в Мексиканския залив. Американската брегова охрана е поискала конкретни гаранции, че компанията няма да допусне увеличаване на разлива и точен график за привършване на помощните нефтени кладенци, които трябва да облекчат налягането в пробития кладенец.

Докато не предаде искана информация, BP не може да започне планираната операция за смяна на сегашния похлупак, поставен върху пробойна с нов, който ще бъде по - плътно затегнат и ще пропуска по-малко нефт в морето.

С тръбата, по която петролът се източва, ще бъде свързан трети танкер, като целта е системата да бъде по-издръжлива на лошо време. Междувременно стана ясно, че Федералният съд в Ню Орлиънс премахна забраната за морски сондажни, въведена през май, предаде АП.

От потъването на платформата на ВР на 22 април ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BР.

След неуспешните опити да се изгради "похлупак" и да се запълни тръбата с тежка кал, в момента специалистите на компанията изграждат две нови тръби, с които да се извежда нефта.

Преди два дни компанията заяви, че обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?