Американската икономика се забавя, ФЕД готви "неконвенционални мерки"

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обяви в петък, че централната банка на САЩ ще направи "всичко, което може, за да гарантира, че икономическото възстановяване ще продължи". Може да предприемем "неконвенционални" монетарни мерки, за да стимулираме икономиката, заяви той във встъпителното си слово по време на традиционната среща на управителите на централни банки в Джаксън Хол.

Същия ден американското министерство на търговията публикува официални данни, според които икономиката на страната нараства само 1.6% през второто тримесечие на годината, при прогнозиран ръст от 2.4% спрямо същия период на миналата година.

Данните са по-добри, отколкото повечето анализатори очакваха, отбелязва ББС.

Понижената оценка за БВП бе очаквана от пазарите: макроикономическите данни, публикувани по-рано в САЩ, показаха, че възстановяването на страната постепенно се забавя. За първото тримесечие на 2010 г. ръстът на БВП в САЩ бе 3.7% на годишна база.

Екпертите обаче очакваха още по-нисък ръст – 1.4%. Данните за икономиката на САЩ бяха една от основните причини за понижението на фондовите индекси из целия свят през последната седмица.

В изказването си Бен Бернанке посочи, че все още не е съгласувано какви допълнителни мерки са необходими за стимулиране на икономиката.

Изнесените данни предизвикаха безпокойство, че САЩ навлизат в двуцифрена рецесия, която ще повлече целия свят.

Ревизираната оценка за растежа се дължи до голяма степен на впечатляващото увеличение на вноса – най-голямо за последните 26 години.

Независимо, че очакванията за понисък ръст през второто тримесечие не се оправдаха, данните бележат голям спад спрямо първото тримесечие.

Към момента американската икономика бележи ръст за четвърто поредно тримесечие, макар че на годишна база прогнозите са за растеж само от 2.9%.

Експертите смятат, че икономиката трябва да се повиши с около 3%, само за да се задържи нивото на безработица до сегашните 9.5%.

Инвестициите на бизнеса в нови машини, компютри и софтуер се е повишил приблизително с 25%, допринасяйки в голяма степен за постигнатия ръст от април до юни.

По-голямата част от разходите обаче са направени за вносни стоки. Вносът е скочил с 32.4% и е най-големият от 1984 г. досега. В същото време износът е нараснал с 9.1%.

Данните на търговското министерство показват, че частното потребелие в САЩ расте повече от очакваното – 2% на годишна база (1.9% през първото тримесечие на 2010 г.).

Американската икономика излезе от рецесията през третото тримесечие на 2009 г., когато отбеляза ръст от 1.6%.

Споделяне

Още от Бизнес