Американската Коноко Филипс вече държи 7.6% от акциите на Лукойл

Американската компания Коноко Филипс спечели търга за държавния дял от 7.6 % в руската петролна компания Лукойл, предадоха световните агенции.

Цената на държавния дял във втория по големина руски производител на петрол, постигната на търга, е 1.988 млрд. долара при начална 1.928 млрд. Това е най-голямата приватизационна сделка в историята на Русия, подчертават агенциите, цитирани от БТА.

От името на Коноко Филипс в търга участваха двамата вицепрезиденти на компанията Джон Лау и Джон Кериг. Другите кандидати за 7.6 - процентния държавен дял в Лукойл бяха руските Промсвязбанк и Промрегионхолдинг, които представляваха неназовани клиенти.

Търгът приключи за само за минута и половина. Първо Промрегионхолдинг предложи цена от 1.934 млрд. долара, а след това победителят - офшорната компания на Коноко Филипс Спрингтайм холдингс лимитид даде 1.988 млрд. долара и спечели търга.

Победата на американската компания изглеждаше предопределена още през юли, когато руският президент Владимир Путин даде мълчаливото си одобрение за кандидатурата ѝ на среща с ръководителите на Коноко Филипс и Лукойл, допълва АП.

След търга вицепрезидентът на Лукойл Леонид Федун заяви, че в свободно обръщение се намират 70 % от акциите на компанията, а останалите са собственост на мениджърите ѝ и на стратегическия инвеститор Коноко Филипс.

След първите информации за победителя в търга, цената на акциите на Лукойл на Московската фондова борса спадна с 3.8 % до 897.45 рубли за акция. Причината е, че името на победилата дъщерна офшорна компания на Коноко Филипс не е известно.

Споделяне

Още от Бизнес