Американската отбранителна индустрия печели от войната в Ирак

Макар да отчитат различни глобални резултати, тези фирми от американската отбранителна индустрия извлякоха ползи от войната на Съединените щати в Ирак и от кампанията срещу тероризма. Един от основните доставчици на САЩ - Нортроп Груман - успя да преодолее загубите от миналата година и да реализира нетна печалба през третото тримесечие на тази година, благодарение на увеличението на продажбите с 57 процента.

Печалбите на Боинг намаляха с около една трета през третото тримесечие, но това се дължи на гражданското въздухоплаване. Филиалите за производство на отбранителни системи регистрираха увеличение на оборота с 12 на сто и на оперативните печалби с 38 на сто.

Локхийд Мартин - най-голямата фирма за отбранителна техника в света, също завърши третото тримесечие със спад в печалбите, но това се дължи на факта, че компанията реши да изплаща дългове. Оборотът се увеличи през третото тримесечие с 23 процента и достигна 8,1 милиарда долара.

Самолетостроителният клон постигна 60 процента увеличение на продажбите. Рейтиън изпадна в "червената" зона през третото тримесечие заради лоши резултати на два от клоновете. Но дейността в секторите Правителство и отбрана, Отбранителни системи и Системи за информация и разузнаване, както и в сектора Ракети отбеляза скок през третото тримесечие и на оборота, и на оперативните печалби.

В съобщения за печата всички тези фирми се въздържат да правят пряка връзка между динамиката на оръжейното производство и американските военни действия в Ирак, както и с програмите за отбрана на националната територия след атентатите на 11 септември 2003 г.

В съобщенията се говори за "програми за милиарди долари, задаващи се на хоризонта" за Нортроп Груман, за рекорден брой поръчки на стойност над 4 милиарда долара за Рейтиън, "за подем на военните пазари и на космическите поръчки за неграждански цели" за Боинг.

Никоя от фирмите обаче не споменава пряко за големите програми за военни разходи, обявени от Белия дом. Бъдещето също изглежда обещаващо. "Оптимисти сме за бъдещето на Нортроп Груман", увери президентът на компанията Роналд Шугър. Отбранителните проекти ще продължат "да захранват прираста на оборота през 2004 г.", смятат в Боинг.

Доброто настроение на американската военна индустрия е основателно. Неотдавнашно проучване на лобистка група, подкрепяща високотехнологичната индустрия показва, че не предстои намаляване на бюджета на Пентагона.

Проучването на Асоциацията за електроника и информационни технологии /АЕИТ/, основаващо се на широко допитване до голям брой фирми от този сектор, прави прогноза за разходите за отбрана на САЩ през следващите десет години.

От сега до 2009 г. те ще растат с 5 процента годишно, а след това ще се увеличават с по 1 до 3 на сто годишно, сочи проучването. Според Байрън Калан, експерт от този сектор, работещ за Мерил Линч в Ню Йорк, "проучването на АЕИТ трябва да бъде прието позитивно от инвеститорите, защото показва, че разходите за инвестиции в отбраната няма да достигнат най-високата си точка през 2004 или 2005 г., а значително по-късно.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?