Американската победа в Ирак елиминирала една от заплахите за Израел

Американската победа в Ирак задълбочи значително несъответствието във военните сили на Израел и неговите близкоизточни съседи, като елиминира една от истинските конвенционални заплахи в региона. Това се казва в годишния доклад на Центъра за стратегически изследвания Яфи към Телавивския университет, предаде Асошиейтед прес.

След като Ирак бе неутрализиран, няма да се налага Израел да се защитава от армия от войници и танкове - заплаха, която висеше над страната в продължение на над половин век, каза Ефраим Кам, съавтор на доклада "Близкоизточният стратегически баланс". Той отбеляза, че вместо това еврейската държава трябва да се концентрира върху борбата срещу неконвенционалните оръжия и тероризма.

Подобно на американските въоръжени сили израелската армия е една от най-технологично развитите в света и по-специално в Близкия изток. За да могат да противостоят на Израел, главните му съперници Иран и Сирия се обърнаха към неконвенционалните оръжия и тероризма, смята Ефраим Кам. Той отбеляза, че огромната армия на Иран е слаба, но Техеран вероятно е по-близо, отколкото се смята, до произвеждането на ядрено оръжие.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?