Американската "Карлайл" се отказала от сделката за БТК

Американската "Карлайл груп" е отказала участие в офертата на консорциума "Коч холдинг" - "Тюрк телеком" за БТК, съобщи източник на mediapool.bg от лондонското Сити.

От турският кандидат официално заявиха преди време, че фондът ще участва с 24% в консорциума, който иска да купи телекома. На "Карлайл" се разчиташе да осигури финансиране за сделката.

Премиерът Симеон Сакскобургготски се възползва от информацията за участието на "Карлайл", за да каже след отстраняването на "Адвент", че наличието на американски интерес е значително и във втория кандидат.

От офиса на "Карлайл" в Лондон днес заявиха пред mediapool.bg, че не коментират. Тази позиция американският фонд е възприел още от началото на споменаване на неговото име в сделката за БТК.

От "Коч холдинг" също не коментираха, но и не отрекоха информацията. Липсата на коментар оттам оправдаха със заетост на отговорните лица по сделката.

Според източници на mediapool.bg от банковите среди, турският консорциум е обиколил по-големите кредитни институции в София, за да се опита да договори финансовото им участие в приватизацията на БТК.

В разговорите представителите на "Коч холдинг" признали, че са контактували на същата тема и с някои от инвеститорите, които бе привлякъл за участие отхвърления от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация кандидат "Вива венчърс", дъщерна компания на американския инвестиционен фонд "Адвент".

Причина за тази ситуация вероятно е фактът, че въпреки доброто си финансово състояние, "Коч холдинг" трябва да разчита на привлечен ресурс, за да инвестира в амбициозната си стратегия за развитие.

В момента основните дейности на компанията са в продажбата на автомобили (съвместно с Форд), веригата супермаркети "Мигрос", както и инвестиции в области като финанси, външна търговия, туризъм и енергетика.

Плановете на "Коч холдинг" за тази година са да увеличи приходите си с 33% до 13.1 млрд. евро, износът да нарасне с 39%, като достигне 3.3 млрд. евро, а инвестициите са планирани на 571 млн.евро или ръст от 13% спрямо 2002 г.

Финансовите показатели показват, че групировката е завършила 2001 г. със загуба от 181 млн. евро, но през миналата година е достигната печалба от 280 млн. евро.

В притурката си за бизнес от 19 май т.г. "Файненшъл таймс" посвещава статия на "Коч холдинг", като пише, че купуването на българския телеком и разширяването на верига от супермаркети в Русия не изглежда на пръв поглед подходяща стратегия за растеж.

Вестникът посочва, че най-големият турски индустриален конгломерат води политика на агресивна международна експанзия, но е критикуван, че обсегът на дейността му е твърде широк.

Новоназначеният председател на семейния холдинг Мустафа Коч, заел поста на баща си миналия месец, смята, че обемът на международните операции трябва да бъде увеличен. "Файненшъл таймс" припомня, че акциите на холдинга са спаднали с 42% от ноември миналата година.

За да убеди инвеститорите, отбелязва вестникът, Мустафа Коч трябва първо да съкрати сферата на икономическите интереси на групировката, които варират от строителство до съвместни фирми с автомобилните компании "Форд " и "Фиат".

"Коч холдинг" и "Тюрк телеком" съобщиха, че на 23 май са внесли в Агенцията за приватизация подобрена оферта за БТК по основните параметри на сделката. Кандидат-купувачът не уточни точно кои параметри са подобрени, но вероятно става дума за тези, по които бяха преценявани двете оферти за БТК - цена, инвестиции и работни места.

При отварянето на окончателните оферти миналата година, кандидатът на "Адвент" - "Вива венчърс", предложи за БТК 200 млн. евро и инвестиции от 450 млн.евро. "Коч холдинг" и "Тюрк телеком" оферираха цена от 185 млн. евро и инвестиции от 450 млн. евро.

В започналите преговори с класирания първи "Вива венчърс", цената стигна 210 млн.евро плюс още 300 млн.допълнителни инвестиции по преценка на купувача.

Парафираният приватизационен договор обаче бе отхвърлен от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и започнаха преговори с втория кандидат.

В момента преговорите за БТК са спрени от жалбата на "Вива венчърс" срещу решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, с което бе отхвърлен приватизационния договор с дружеството, собственост на "Адвент".

Делото е насрочено за открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 5 юни. Съдиите определиха, че самото подаване на жалбата принуждава АП да спре процедурата до окончателното решение.

След решението на надзорниците, АП пристъпи към преговори с класирания на второ място консорциум "Коч холдинг" - "Тюрк телеком". До формалното им започване така и не се стигна, защото кандидатът поднови депозита си от 3 млн. евро, но до съдебното определение не успя да представи декларация за произход на средствата.

Така ВАС спря процедурата за БТК до излизането на окончателно съдебно решение. Ако съдът изслуша страните на 5 юни, то решение ще се чака в постановения от закона едномесечен срок. Възможно е то да бъде обжалвано от загубилата страна пред петчленен състав. Това би означавало, че съдебните перипетии ще завършат окончателно най-късно през ранната есен на тази година.

Допълнително забавяне може да има и поради заведеното второ дело във ВАС от страна на "Вива венчърс". В него компанията оспорва решението на изпълнителния съвет на АП да започне преговори с "Коч холдинг" и "Тюрк телеком". ВАС все още не е обявил дата за първо заседание по това дело.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: