Американската стратегия за Афганистан е минирана от разногласия

Американската стратегия за Афганистан е минирана от разногласия

Американският президент Доналд Тръмп все още не е разкрил новата си стратегия за Афганистан, чието представяне се бави поради разногласия и колебания в неговата администрация във връзка с най-дългата война в историята на Съединените щати.

Въпросът опира до избор дали САЩ да изпратят още хиляди войници в близо шестнайсетгодишния конфликт или да се изтеглят изцяло. Несигурността стига дотам, че според телевизия Ен Би Си Тръмп споменал дори за уволнение на генерала, командващ силите в Афганистан.

"Вместо победи (. . .) търпим загуби", се оплакал според Ен Би Си американският президент, мъмрейки военните си съветници на съвещание в Белия дом миналия месец.

Американските генерали наричат афганистанския конфликт "задънена улица" и дори след годините интензивна подкрепа от страна на САЩ и НАТО местните сили за сигурност все още едвам успяват да удържат талибаните.

Въпросът за американския контингент в Афганистан, чиито полеви командири искат попълнения вече от месеци, е от ключово значение. За момента обаче той остава висящ.

Доналд Тръмп отначало даде на своя министър на отбраната Джим Матис картбланш да определя какви американски сили да се изпращат в Афганистан и другаде. Месеци след това обаче числеността на контингента остава същата - близо 8400 американци и 5000 войници на НАТО.

Джим Матис очаква от Белия дом последователна стратегия не само за Афганистан, но и за целия регион, по-специално за Пакистан и действията спрямо терористичните групировки, преди да се реши на промени във войските.

Шефът на Пентагона увери по-рано пред Конгреса, че ще представи подробен план за Афганистан до средата на юли, но срокът не бе спазен.

"Това е трудна работа, редно е да се свърши, както трябва. Толкова. Полагаме усилия да я вършим, както трябва", заяви Матис пред журналисти на 21 юли.

Според Ен Би Си предния ден Доналд Тръмп е казал на Джим Матис и на генерал Джо Дънфорд, - председател на Съвета на началник-щабовете, че се налага да бъде сменен генерал Джон Никълсън, командващият войските на САЩ и НАТО в Афганистан.

Белият дом отказа да коментира, а говорителката на Пентагона Дана Уайт посочи просто, че "министър Матис има пълно доверие на генерал Никълсън".

Две седмици след това съвещание генерал Никълсън все още заема своя пост, а ред конгресмени в четвъртък го защитиха.

Междувременно ситуацията в Афганистан се влошава още повече. От началото на годината до 8 май са убити над 2500 афганистански войници и полицаи.

Американските сили не се предвижда да участват в битките, но също търпят загуби. Девет военни са убити тази година, двама от които на 2 август в Кандахар. Американските загуби за 2017 г. се изравниха вече с тези за цялата минала година.

"Липсва стратегия за успех"

Впечатлението за нерешителност и мъгляви преценки се засилва от кадровите рокади в силовите звена на Белия дом.

Съветникът на президента по въпросите на националната сигурност генерал Хърбърт Реймънд Макмастър, участващ в разработката на нова стратегия за Афганистан, уволни на 2 август своя шеф на разузнаването Езра Коен-Уатник. А от юли вече не е на поста си и съветникът за Близкия изток Дерек Харви.

Според служители на Пентагона Джим Матис смята да изпрати в Афганистан почти 4000 войници допълнително със задачата да подпомагат и обучават афганистанските бойци.

Според "Ню Йорк таймс" стратегическият съветник на президента Стив Банън и зетят на Тръмп Джаред Къшнър са предложили сигурността в Афганистан да бъде поверена на частни предприемачи, вместо на американски войници.

Служител в афганистанското правителство, цитиран на 2 август от "Милитъри таймс", твърди, че Ерик Принс, бившият шеф на частната охранителна компания "Блекуотър", която е със страховита репутация по време на войната в Ирак, дори е предложил да осигури частна военна авиация.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн сподели тази седмица, че е разочарован, че Доналд Тръмп няма политика за Афганистан.

Сенаторът от Аризона заяви, че ако до септември не бъде оповестена нова стратегия, той ще представи своя собствена, изградена върху "препоръки на някои от най-добрите ни военачалници". "Все още няма стратегия, с която да успеем в Афганистан", добави със съжаление Маккейн.

По време на посещение в Пентагона миналия месец Доналд Тръмп бе запитан дали се кани да изпрати още войски в Афганистан. "Ще видим", отвърна американският президент, след което смени темата.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят