Американски боен хеликоптер се разби в морето край Япония, седем души са ранени

Американски боен хеликоптер се разби в морето край Япония, седем души са ранени

Боен хеликоптер на американската армия се разби днес след тренировъчен полет при опит да кацне на кораб на американския флот край южния японски остров Окинава. Седем души са ранени и хеликоптерът е повреден, предаде Асошиейтед прес.

При твърдо кацане хеликоптерът "Сикорски Ю Ейч-60 Блек хоук" се удари в американският товарен кораб "Ред клауд" на около 30 километра източно източно от остров Окинава, се съобщава в изявление на силите на САЩ в Япония. Причината за катастрофата се разследва.

Над половината от около 50-те хиляди войници на САЩ в Япония са разположени в Окинава, припомня АП.

Ранените са отведени в болница на военноморския флот. Останалите 10 души на борда на хеликоптера не са пострадали, съобщи говорител на японската брегова охрана.

Японски медии показаха снимка на хеликоптера на палубата на кораба. На нея се вижда, че опашката е отчупена и вертолетът е покрит с оранжев брезент.

Присъствието на хиляди войници на САЩ на Окинава е източник на напрежение. План на американското и японското правителство от 1996 г. предвижда преместването на авиобазата на морската пехота на САЩ Футенма от населено място в по-малко развит район. Жителите на Окинава, притеснени от проблемите със сигурността, престъпността и шума, искат базата да бъде премахната от острова.

Днешната катастрофа съвпада с посещението на генералния секретар на японското правителство Йошихиде Суга за преговори с губернатора на Окинава Такеши Онага. Губернаторът е противник на плана за преместване на базата и в началото на преговорите заяви, че "това е сериозен въпрос за тези, които живеят близо до бази", напомняйки на Суга, че Окинава носи тежестта и рисковете от приемането на бази на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?