Американски дипломати са натискали Украйна да разследва сина на Байдън

Киев обяви, че засега няма доказателства за нарушения, но отново разследва свързани с него дела

Джо и Хънтър Байдън

Високопоставени американски дипломати са насърчавали новоизбрания украински президент Володимир Зеленски да бъде извършено разследване във връзка със семейството на Джо Байдън в замяна на потенциална знакова визита във Вашингтон, включваща среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Това става ясно от кореспонденция, публикувана от Камарата на представителите след десетчасово събеседване с единия от дипломатите, Кърт Волкър, който миналата седмица се оттегли като американски специален пратеник за Украйна на фона на започнатото от демократите разследване за импийчмънт срещу Тръмп.

Страниците с есемесите очертават контурите на кампания от страна на тримата дипломати, които, въпреки по-добрата лична преценка на някои от тях, изглежда са се опитвали да постигнат подобряване на отношенията на Тръмп с Украйна чрез прокарване на интереса му за евентуално разследване срещу неговия потенциален съперник от демократите на президентските избори в САЩ догодина.

На този фон в петък украинският генерален прокурор Руслан Рябошапка каза, че не знае да има доказателства за нарушения, извършени от сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, и че до момента не е бил търсен от чуждестранни адвокати във връзка със случая, съобщи Ройтерс.

Украинската генерална прокуратура обаче отново разследва отново делата, свързани с газовата група "Бурисма", в която преди време е работил синът на Джо Байдън. Рябошапка обясни, че прокуратурата преразглежда случаи, в които са били взети "незаконни процесуални решения" и те не засягат сина на Джо Байдън – Хънтър.

В телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски на 25 юли американският президент Доналд Тръмп поиска от него да разследва Байдън и сина му Хънтър, който работел за украинска газова компания.
Този разговор стана причина срещу Тръмп да започне разследване за импийчмънт, което трябва да установи дали президентът се е опитал да се облагодетелства политически, настоявайки за чуждестранно разследване срещу един от основния си политически съперници.

Как са действали дипломатите

Сутринта на 25 юли, деня на телефонния разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, Кърт Волкър пише: "Чуто от Белия дом. Предполага се, че президентът З. ще убеди Тръмп, че ще разследва/"ще стигне до дъното на случилото се" през 2016 г., ще определим дата за посещение във Вашингтон".

Съветник на украинския президент изглежда приема предложението, което предвижда да бъде разследвана "Бурисма" - украинска газова компания, в чийто управителен съвет е бил синът на Джо Байдън Хънтър.
"Телефонният разговор мина добре", пише Андрий Ермак в есемес до Волкър по-късно през деня след разговора между двамата президенти.

Ермак предлага няколко дати за среща между Тръмп и Зеленски през септември.

Цялото планиране обаче започва да се проваля, когато украинският президентски съветник прави опит да бъде определена точна дата за срещата с Тръмп, преди да е излязло изявлението за разследването.
"Щом имаме дата, ще се обадим за брифинг за медиите, ще обявим предстоящата визита и ще очертаем визия за рестартиране на американско-украинските отношения, включително наред с другото "Бурисма" и разследването за намеса в изборите", пише Ермак две седмици по-късно.

"Звучи прекрасно!", се казва в есемес на Волкър.

Тръмп "наистина иска осъществимото"

Тогавашният специален пратеник на САЩ за Украйна и двамата други дипломати - Уилям (Бил) Тейлър, шарже д'афер в посолството на САЩ в Украйна, и Гордън Съндланд, постоянният представител на Вашингтон в ЕС - обсъждат изявлението, с което Зеленски ще излезе в подкрепа на разследването.

С напредването на преговорите Съндланд казал, че Тръмп "наистина иска осъществимото" и под това има предвид ангажимента на Киев да извърши разследването.

След това Тръмп спря военната помощ за Украйна, която зависи от тези финансови средства за защитата си срещу Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

"Трябва да поговорим с Вас", пише Ермак на Волкър.

Тейлър, който е дългогодишен дипломат в посолството на САЩ в Украйна, изразява безпокойство и пита дали парите са спрени, докато Киев не се съгласи с искането на Тръмп.

"Нали не казваме сега, че помощта за сигурността и срещата в БД (Белия дом) са обвързани с разследванията?", пише той.

"Това е най-кошмарният ми сценарий", казва Тейлър пред колегите си няколко дни по-късно. Той посочва, че със спирането на помощта за Украйна вече е разклатено доверието на Киев към Вашингтон.

"Перфектен разговор"

Тръмп заяви, че телефонният му разговор със Зеленски е минал "перфектно" и определи разследването за импийчмънт като фалшифициране на истината.

Публикуваните днес есемеси показват, че в рамките на месец след разговора американският президент е отменил посещението на украинския си колега и така е накарал дипломатите трескаво да мислят друг вариант за запазването му, например срещата да бъде заменена с такава с вицепрезидента Майк Пенс или евентуално с държавния секретар Майк Помпейо.

Тейлър казва на Съндланд, че разчита на правилната му преценка. Съндланд му отговаря: "Бил, никога не съм казвал, че съм прав."

Постоянният представител на САЩ в ЕС добавя, че са намерили най-добрия път напред, и изразява надежда това да даде резултат.

Тейлър после пише в есемес: "Както казах по телефона, смятам, че е безумно да бъде спирана помощта за сигурността заради помощ с политическа кампания".

След повече от четиричасово прекъсване Съндланд праща есемес на Тейлър, че греши, и отбелязва, че Тръмп "е бил пределно ясен, че няма да има никакво правене на услуги за услуги". После добавя следното:

"Предлагам да спрем с тази безплодна есемес дискусия."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят