Американски домакинства получават пари, за да спестяват енергия

Американски фирми откриха примамливо и прагматично решение: да плащат на хората, които пестят енергия, пише в понеделник Франс прес, цитирана от БТА.

"MyEex", енергиен търговски посредник за град Уайт Плейнс в щата Ню Йорк, започна  да изпълнява програма, която ще даде възможност не само на фирмите да купуват кредити с парникови емисии от други фирми, но и от отделни лица, които пестят електроенергия, стига само да да изгасят осветлението, когато излизат от стаята.

Първият кредит бил продаден през януари за 21.50 долара, от които 4.30 долара комисиона за посредника. Идеята е, че, ако достатъчно хора се включат в играта, тя ще има реално влияние върху парниковите емисии и посредникът ще прибира комисионите.

Досега близо 2000 домакинства са се записали към MyEex. Фирмата се опитва да сертифицира метода си, който ще изчислява спестената енергия като проверява сметките за отопление и електричество.

Ранди Уилсън, получил парите от първия кредит, емитиран от MyEex, смята инициативата за отлична. Той решил да действа миналата година, когато научил, че компанията за електроенергия предвижда да увеличи цената с 30 до 40 процента.

Той и съпругата му сложили енергоспестяващи крушки, решили да изключват всички електрически уреди, като компютрите, когато не ги използват, и инсталирали система от слънчеви панели за 58 000 долара на покрива на къщата си в Пенсилвания. Сметката им за електричество се намалила от 120 долара на месец до нула.

Ранди Уилсън смята, че за шест години инвестицията му ще бъде погасена, благодарение на данъчните кредити, които намалиха с две трети стойността на слънчевите панели и на отчетените спестявания. "Идеята да пестиш пари, за което да получаваш пари, е изключителна", коментира той.

Близо 17 процента от парниковите емисии от САЩ идват от домакинствата под формата на отопление, климатична инсталация, електричество, обработка на боклука. Според Американската агенция за защита на околната среда това е еквивалент на четири тона въглероден диоксид на човек годишно.

Джоана Смит се учудила колко е лесно да намали потреблението на електроенергия на апартамента си в Ню Йорк, след като се е присъединила към Earth Aid  (Помощ за земята). Вашингтонската фирма начислява на членовете си точки за спестената енергия. Тези точки могат да бъдат разменени след това за възнаграждения под формата на курсове по йога, сеанси за водолечение или био дрехи за децата.

Джоана оценява най-много факта, че Earth Aid следи сметките ѝ и праща електронни писма, за да я предупреди кога консумира много енергия. "Преди това нямах представа колко енергия консумирам", казва тя.

На Earth Aid бяха нужни две години, за да създаде системата за анализиране на сметките на енергийните компании. Хиляди хора следят потреблението си чрез своя посредник и близо 160 фирми са съдружници на Earth Aid в предлагането на възнаграждения. Един от подаръците, най-оценявани от потребителите на сайта, е ваучер за храна за 25 долара  във "Фаундинг Фармърс", шикозен ресторант във Вашингтон, който предлага само био продукти.
Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?