Американски експерти настояват за поевтиняване на долара с още 15%

Поевтиняването на долара трябва да продължи и стойността му в средносрочен план да се понижи с още 15%, защото това е изгодно за американската икономика. Това е основният извод в доклада за състоянието на щатската валута, изготвен от влиятелния Институт по световна икономика във Вашингтон, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сред авторите на доклада са директорът на института Фред Бергстън, бившият главен икономист на Международния валутен фонд Майкъл Муса, бившият старши експерт на МВФ и Световната банка Джон Уилямсън и други авторитетни американски и европейски икономисти.

Според експертите администрацията на президента Джордж Буш трябва в най-скоро време да разработи програма за понижаване на бюджетния дефицит. Без такава програма ще бъде невъзможно тя да оказва какъвто и да е ефективен контрол върху собствената си икономика и по-специално да реши проблема с нарастващата външна задлъжнялост на САЩ, която достига 6% от брутния вътрешен продукт.

Прилагането на подобна програма обаче трябва да бъде съпътствано от спад на курса на долара. От 2002 г. щатската валута е спаднала спрямо световната валутна кошница с 15% и е необходимо да се понижи с близо още толкова, посочват експертите от вашингтонския институт.

По-слабият долар намалява външния дълг на страната, стимулира американските производители и в същото време увеличава износа, обясняват експертите.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?