Американски експерти ще огледат бъдещи бази в Румъния и България

Екип от експерти от Държавния департамент и от американското министерство на отбраната, които наскоро се завърнаха от Централна Азия, се очаква да посетят Румъния и България най-рано идния месец, "за да се запознаят в детайли с това, което ние наистина желаем да направим", заяви високопоставен американски представител, придружаващ министъра на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд при посещението му в Румъния, съобщи във вторник Интернешънъл хералд трибюн, цитиран от БТА.

Изданието информира за посещението на Ръмсфелд на военни съоръжения в района на Констанца с оглед желанието на САЩ за предислокация на силите им в Европа.

Румънците се опитват да се сдобият с дългосрочен договор с Пентагона, което би наляло валута в този курортен район, който процъфтява през лятото, но изнемогва, когато сезонът свърши, казват длъжностни лица.

Ръмсфелд, който пристигна в Констанца след кратко посещение в Македония и ще отпътува по-късно тази седмица за среща на НАТО в румънския ски курорт Пояна Брашов, разгледа по покана на румънците въздушната база Михаил Когълничану, която бе използвана от американската армия по време на войната в Ирак миналата година и чу тяхната оферта. По думите на всички, тя е убедителна, посочва Интернешънъл хералд трибюн.

Това, което може би е най-атрактивно за планиращите от Пентагона, е стратегическото разположение на Констанца на кръстопътя на Европа и Азия и недалеч от Ирак, Афганистан и други горещи точки, допълва изданието.

Въпросът е единствено и само в местоположението, казва друг високопоставен служител, пътуващ с Ръмсфелд.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?