Американски експерти виждат руски почерк в киберудара по НАП

”Ню Йорк Таймс”: Aмериканските разузнавателни агенции не са разкрили кой стои зад хакването на българската агенция

Американски експерти виждат руски почерк в киберудара по НАП

Kибератаката срещу Националната агенция по приходите в България напомня запазената марка на операция на руското военно разузнаване ГРУ, пише вестник ”Ню Йорк Таймс”.

Изданието се позовава на американски официални лица, които следят отблизо дейността на Русия.

Според ”Ню Йорк Таймс” обаче американските разузнавателни агенции обаче още не са разкрили със сигурност кой стои зад хакването на приходната агенция. Вестникът припомня, че българският вътрешен министър Младен Маринов също е говорил в началото за външна намеса в атаката.

Източници от Държавния департамент са заявили, че независимо кой стои зад атаката, тя е изключително сериозна и трябва да е сигнал за българското правителство във време, когато САЩ и техните съюзници в НАТО се опитват да се преборят със ”злокачественото влияние” на Русия.

”Ню Йорк Таймс” отбелязва, че изтеклите данни са били разпратени до медиите от руски имейл и то по времето, когато България е сключвала сделка със САЩ за обновяване на своята военна авиация с изтребители F-16.

Много хора, включително официални лица от западни разузнавания, както и експерти по сигурността, отбелязват, че независимо кой е отговорен за атаката, тя поражда сериозни тревоги за киберсигурността в нашата страна.

”Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаба киберзащита, вероятно най-слабата в алианса”, коментира пред изданието адмирал Джеймс Ставридис, бивш военен командир в Северноатлантическия пакт.

”Значителна киберкриминална активност, включително спонсорирана от руската държава, е широко разпространена”, допълва Стваридис, който отбелязва, че всяка стена е толкова силна, колкотo е най-слабата ѝ брънка и съществуват притеснения за възможно проникване в инфраструктурата на НАТО чрез България.

Изданието е интервюирало и обвинения за кибератаката Кристиян Бойков, като и търговския директор на ”ТАД Груп” Георги Янков. Бойков отново отхвърля всички обвинения, а Янков заявява, че ”правителството е било ядосано, че е обсъждал случая с чуждестранни медии и е искало да покаже, че действа по случая”.

Изданието публикува  портрет на Бойков, в който се разказва, че той е получил първия си компютър като подарък от родителите му, когато е бил на 14 години.

Експертът по киберсигурност Божидар Божанов отбелязва пред ”Ню Йорк Таймс”, че ударът срещу НАП е можел да бъде извършен от всеки хакер с не голям опит и с общодостъпен софтуер, затова е плашещо, ако си помислиш какво може да постигнат руските тайни служби със своите ресурси, които той обаче не вярва, че са замесени.

Според Божанов българските институции не са предприели дори най-скромни мерки за защита на данните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?