Американски електроснабдителни компании са предупредили за възможен срив в електрозахранването

Двете компании, които са в центъра на разследването на енергийния срив в САЩ и Канада по-рано този месец - Фърст Енерджи Корп. и Американ Електрик Пауър, още преди 5 месеца са предупредили щатските власти за възможно претоварване на системите им, предаде АП.

Компаниите не са прогнозирали срив на електроснабдителната мрежа през това лято, но са отбелязали, че в дългосрочен план това не е изключено, ако в системата, свързваща източните щати и Канада, се появят неочаквани промени в електрическия поток, в търсенето на електричество и при крайни метеорологични условия.

Една от най-правдоподобните версии за спирането на електрозахранването в САЩ и Канада на 14 август, което засегна 50 млн. души, е срив в електроцентрала на Фърст Енерджи и в част от мрежата ѝ.

Операторите от контролната зала от Мидуест Груп, която наблюдава електроразпространението в региона, са се обадили на Фърст Енерджи, когато са забелязали проблема, но не са регистрирали други предпоставки за спиране на електрозахранването.

Според Фърст Енерджи Корп. и Американ Електрик Пауър разследващите органи трябва да проследят какво се е случвало в цялата мрежа в щата Охайо и извън него в часовете преди срива, тъй като необичайната активност на друго място може да е повлияла върху работата на техните системи.

По БТА

Още от Бизнес