Американски ескадрен миноносец ще бъде разположен в Черно море

Американският ескадрен миноносец "Доналд-Кук" плава към Черно море, където се очаква да пристигне до една седмица, за да окаже подкрепа на източноевропейските съюзници на САЩ, обезпокоени от руската интервенция в Крим, съобщи Франс прес.

"Решихме да изпратим кораб в Черно море, който ще пристигне там до една седмица", каза пред журналисти говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън. Той отказа да уточни какъв е корабът поради съображения за сигурност, но представител на министерството на отбраната каза, че корабът е ескадреният миноносец "Доналд-Кук", въоръжен с ракети и противоракетна система "Иджис".

Разположен е бил преди два месеца в испанската база Рота и е част от проекта за противоракетен щит на НАТО. След като влезе в Черно море, американският боен кораб ще участва във военноморски маневри и ще посети пристанища в съюзнически държави. Според полковник Уорън не се предвижда посещение в украинско пристанище.

Американският ескадрен миноносец "Тракстсън" кръстосваше Черно море от началото на кризата между Украйна и Русия, но отплава на 21 март.

Споделяне

Още от България