Американски генерал призова Русия да допусне наблюдатели на големите си учения

Бен Ходжис

Командващият американските сухопътни сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис призова Русия да допусне наблюдатели на предстоящите по-късно тази година големи военни учения "Запад-2017", за да успокои съседните страни, съобщи Ройтерс.

Русия съобщи, че тази година планира да проведе ученията близо до западната си граница, но още не е разкрила колко военни ще участват в него. Президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че балтийските страни са притеснени от ученията и призова НАТО да засили мерките за сигурност.

"Според мен ученията "Запад" са възможност за руската страна да покаже, че държи на сигурността и стабилността в Европа, като покани медии, наблюдатели и направи повече от минимума, изискван от Виенския документ, и да бъде прозрачна", заяви генерал Бен Ходжис на пресконференция във Вилнюс. "Това би било първото и най-важно нещо", добави той, подчертавайки, че подобна мярка ще доведе до отслабване на съществуващите страхове.

Виенският документ определя правилата за големи военни учения и друга военна дейност, припомня Ройтерс. Реакцията на силите на САЩ на руските военни учения ще зависи от позицията на ръководството, подчерта Ходжис. Той добави, че САЩ обмислят и възможни реакции на използването на безпилотни самолети от страна на Русия като разположените в Източна Украйна и в Сирия.

Балтийските страни бяха анексирани от СССР през 40-те години, но сега са част от НАТО и ЕС. Те се чувстват уязвими след руската анексия на Крим и участието на Москва във военен конфликт в Източна Украйна. Тази година САЩ разположиха бронирана и авиационна бригади в Европа. Решението беше взето от предишния президент Барак Обама като част от усилията на НАТО да предотврати по-нататъшна намеса на Русия в Източна Европа. Страни от НАТО изпращат четири бойни групи в балтийските страни и в Полша.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?