Американски гигант купи БТК за 1.08 млрд. евро

Американски гигант купи БТК за 1.08 млрд. евро
Американският инвестиционен фонд AIG Global Investment Group, чрез дъщерната си компания AIG Capital Partners придоби 65% от БТК за 1.080 млрд. евро. Сделката е била финализирана в сряда вечерта, а в четвъртък бе потвърдена официално от Българската фондова борса, където телекомът се листва.

Прехвърлянето на акциите ще се извърши след 11 юни, когато изтичат трите години на забрана за продажба на дялове от компанията, според условията на приватизационния договор.

Според съобщението от Фондовата борса цената на придобиване на една акция е 11.25 лв. (5.75 евро), или за целия дял от 65% цената е 2.112 млрд. лева (1.080 млрд. евро). В тази цена влизат и 0.55 лв. (0.28 евро) дивидент за една акция.

По този начин общата стойност на БТК възлиза на 3.25 млрд. лева или 1.661 млрд. евро.

Част от сделката ще бъдат финансирана от AIG New Europe Fund II, L.P., частен инвестиционен фонд за директни инвестиции в Централна и Източна Европа. Инвестицията се ръководи от екип, работещ основно в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с офиси във Варшава, Будапеща и Букурещ.

Допълнително се очаква AIG да придобие в кратки срокове още 25 процента от акциите на БТК като част от сделката. 

Цената на пакета от 65% е над четири пъти по-висока от цената, при която бе сключена приватизационната сделка между Агенцията за приватизация и “Вива Венчърс” преди три години. Тогава американската инвестиционна компания “Адвент” чрез дъщерната си фирма “Вива Венчърс”, базирана във Виена, плати 230 млн. евро.

Впоследствие исландският милиардер Тор Бьорголфсон чрез дружеството си “Новатор” придоби опция да купи дела на “Вива Венчърс”. Отделно “Новатор” притежава акции от БТК чрез фондовата борса.

AIG Global Investment Group са били консултирани по сделката от UBS както и от Allen & Overy и от юридическата кантора LIC Penkov, Markov & Partners.

Консултанти на “Новатор” бяха Lehman Brothers, Linklaters и юридическата кантора Джингов, Гугински, Кючюков и Величков.

AIG Global Investment Group се занимава с управление на активи в областта на акциите и дяловите участия, облигациите, фиксираните доходи, управлението на хедж-фондове, инвестиционните фондове и недвижимите имоти в световен мащаб. Към 31 март 2007 г. групата управлява активи на стойност повече от 687 милиарда щатски долара, а служителите ѝ са над 2000 в 44 офиса из целия свят. Стойността на управляваните активи включва 579 милиарда долара от дъщерни на AIG активи.

AIG Global Investment Group се състои от група международни компании, предоставящи инвестиционни консултации, услуги и продукти за пазарно управление на активи на клиенти.

Като компания от състава на AIG Global Investment Group, AIG Capital Partners е водещ финансов инвеститор в нововъзникващи пазари, за който работят 100 инвестиционни посредника в 19 представителства по света. Всички компании от състава на AIG Global Investment Group са дъщерни на American International Group Inc., листвана на Нюйоркската фондова борса.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?