Американски град забрани продажбата на вода в пластмасови бутилки

Американски град забрани продажбата на вода в пластмасови бутилки

В американския град Конкорд, щата Масачузетс, от 1 януари действа забрана за продажба на вода в пластмасови бутилки от 1 литър и по-малък обем. Ако магазините в града нарушат забраната, при първо нарушение собствениците им ще бъдат предупреждавани, на втория път ги очаква глоба от 25 долара, третия и следващите пъти – глоба от 50 долара.

Местните жители обаче имат възможност да си купуват питейна вода в пластмасови бутилки от съседните населени места.

Градският съвет на Конкрод наложи забраната след тригодишна кампания на местните природозащитници, съобщава The Hufflington Post. Отказът от пластмасата ще помогне да се намали количеството на отпадъците, а също така ще съкрати използването на изкопаеми горива, твърдят те.

По данни на екоактивистите, за производството на пластмасови бутилки в САЩ отиват над 17 млн. барела петрол. С горивото, получено от тези барели петрол, могат да се движат 1.3 млн. автомобили в продължение на една година.

По отношение на отпадъците се посочва, че през 2007 г. само 23 процента от изхвърлената пластмаса е била насочена за преработване. Общият обем на пластмасовите отпадъци в САЩ е бил 31 млн. тона през 2010 година.

Градският съвет на Конкрод не е пионер в борбата с пластмасовите бутилки. През 2009 г. австралийският град Банданун въобще забрани продажбата на бутилирана вода, независимо от обема на бутилките.

Решението на двете градчета обаче едва ли ще повлияе на пазара на вода в пластмасови бутилки. Населението на Банданун е около 2 хиляди души, а на Конкрод – около 17.5 хиляди.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?