Американски, гръцки и румънски изтребители ще летят в небето на България

МИГ-29 на българските ВВС

Съвместното авиоучение "Тракийска звезда 2014" ще се проведе от 26 май до 4 юни с участието на българските ВВС и представители на ВВС на САЩ, Гърция и Румъния, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).


Бойните самолети на четирите държави ще летят във временно отделени зони от българското въздушно пространство, включително и на малки височини.

 

Мисиите и задачите ще се изпълняват от екипажи на изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25 и учебно-бойните L-39 ZA на българските ВВС, екипажи от 148-мо
авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота с изтребители F-16, екипажи на МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и F-16 на гръцките ВВС.

 

За изпълнение на тренировъчните полети американските изтребители ще се пребазират на летище "Граф Игнатиево". Румънските и гръцките самолети ще летят в българското въздушно пространство, оперирайки от своите бази за постоянна дислокация.

 

Бойна техника, изнесена на позиции в райони на Хасково и Стара Загора, ще изпълнява зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Преходите на ешелоните от зенитно-ракетните комплекси ще се извършват в
посочените райони, денем и нощем, за заемане на позиции.

 

Съвместни тренировки от подобен характер се извършват у нас от 2005 година и са в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. През последните няколко години се разширяват параметрите на коалиционното сътрудничество с участието на ВВС на съседните на България страни, отбелязват от МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България