Американски и британски фирми получиха нови контракти за Ирак

Пентагонът възложи седем договора на британски и американски компании в рамките на възстановяването на Ирак на стойност 130 млн. долара, предаде АФП.

Контрактите включват мениджърски проекти в шест сектора - от петролната индустрия до електроснабдяването - и са част от по-голям пакет поръчки на обща стойност 5 милиарда долара.

Плащанията се покриват от осигурения от САЩ фонд от 18,6 милиарда долара.

В конкурсите за тези договори нямаха право да участват компании от държави, които се противопоставиха на войната в Ирак, предаде Би Би Си.

Други десет контракта предстои да бъдат обявени през следващите дни. Те ще бъдат в сферата на общественото строителство, транспорта и комуникациите, сигурността и правосъдието, образованието, здравеопазването и електроснабдяването.

Според Би Би Си нито една британска фирма не спечели възложените сега 7 договора, но британското правителство посочило, че част от работата ще бъде възложена на британските офиси на американските компании.

Кореспондентът на Би Би Си съобщава, че процесът на подбор на компаниите е бил съпроводен от трудности.

Възлагането на някои големи проекти, като преекипировката на иракските сили за сигурност, се е забавило заради постъпили оплаквания за честността на конкурсната система.

Базираната в Лос Анджелис компания Ей И Си О Ем получи договор за 21,6 млн. долара, за да помогне при управлението на възстановителните работи.

Смесеното предприятие Си Ейч 2 Ем Хил/Парсън, което обединява две калифорнийски компании, спечели договор за 28,4 млн. долара, за да участва в управлението на благоустройството и водоснабдяването.

Смесеното предприятие Бъргър/Ю Ар Ес получи три договора на обща стойност 27,7 млн. долара. Първият от договорите е за участие във възстановяването на транспорта и комуникациите, вторият е в сферата на сигурността и правосъдието, а третият - за строителството и здравеопазването.

Смесеното предприятие Ирак Пауър Алайънс, в което участват американската компания Парсънс Енърджи енд Кемикалс груп и британската Парсънс-Бринкърхоф, получи договор за 43,4 млн.

долара. Компанията ще участва във възстановяването на електроснабдяването.

Договорът на британската компания Фостър Уийлър, който е за 8,4 млн. долара, се отнася за петролния сектор.

Междувременно най-голямата руска петролна група Лукойл обяви днес подписването в Багдад на меморандум за сътрудничество с иракското министерство на петрола, предаде Франс прес.

Документът бе подписан от президента на Лукойл Вагит Алекперов и представител на иракското министерство на петрола, заяви говорител на руската компания.

Според ИТАР-ТАСС от иракска страна меморандумът е подписан от министъра на петрола Ибрахим Бахр ал Улум. Лукойл ще помогне на Ирак да възстанови материално-техническата база на петролната промишленост, допълва ИТАР-ТАСС.

Шефът на Лукойл заяви днес, че сделката за добив на петрол в Ирак продължава да бъде валидна, но призна, че нейната съдба зависи от решението на новото правителство, което трябва да поеме властта в страната на 30 юни, информира АП.

"Споразумяхме се засега да не правим никакви коментари (по меморандума)", заяви Алекперов, цитиран от Асошиейтед прес и отказа да отговори на въпрос дали е получил някакъв сигнал от представители на коалицията, че договорът на Лукойл може да бъде възобновен.

В съобщението на Лукойл, цитирано от ИТАР-ТАСС, се отбелязва, че не е уточнено дали по време на преговорите между компанията и иракската страна е бил обсъждан въпросът за едно от най-големите петролни находища в света - Западна Курна-2. То се намира на 100 километра северозападно от Басра и неговите запаси се оценяват на 20 милиарда барела. Делът на Лукойл в проекта е 68,5 процента, а на иракската страна - 25 процента. По 3,25 процента участие имат руските компании Зарубежнефт и Машинимпорт. Лукойл планира след първите пет години на разработване на находището да започне да добива от него до 10 милиона барела годишно, допълва ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още от Свят