Американски и британски петролни компании са участвали активно във военното планиране на войната в Ирак

Американски и британски петролни компании са играли активна роля в подготовката на военните за установяване на контрол над петролните находища на Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира Уолстрийт Джърнал.

Според вестника, много сътрудници на частни петролни компании са участвали в качеството на резервисти от армията на САЩ в учения в западен Тексас, при които са показвали на войниците и офицерите от инженерните войски как най-добре да провеждат операции по завземане на петролни полета.

Служители на Бритиш Петролиъм са консултирали войските в Кувейт за действия в петролното находище Ар-Румейла. Като се позовава на британски военни инженери, Уолстрийт Джърнал съобщава, че сътрудници на Ройъл Дъч/Шел Груп са им помогали при подготовката за операции в южен Ирак.

Американската компания Келог Браун енд Руут в течение на няколко месеца преди започването на войната е участвала в разработването на планове за възстановяване на иракската петролна инфраструктура. Друга хюстънска компания - Бутс енд Кутс Интернешънъл уел контрол е била избрана още през есента на миналата година от Пентагона да подготвя планове за действие в случай на подпалване на петролните кладенци от иракчаните.

В момента тази компания се занимава с гасенето на един от кладенците в Ар-Румейла. Петролните компании отказват да потвърдят участието си в планирането на следвоенното възстановяване на иракската петролна индустрия, но "днес е очевидно, че те са играли много по-активна задкулисна роля във военното планиране на операциите", пише Уолстрийт Джърнал.

Иракският петрол представлява много труден политически проблем за администрацията на президента Буш, която има тесни връзки с петролния сектор. Достатъчно е да се припомни, че вицепрезидентът Дик Чейни до 2000 г. ръководеше компанията Халибъртън и подаде оставка, за да се бори за сегашния си пост.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес