Американски и иракски части затягат обръча около Садр

Американски и иракски сили за обградили центъра на свещения иракски град Наджаф, където в четвъртък започна мащабна военна операция срещу милициите на радикалния шиитски водач Моктада Садр.

Определяйки офанзивата като критичен тест за преходното правителство, говорителят на вътрешното министерство в Ирак Сабах Кадхим заяви, че ожесточените боеве се водят около свещената гробница на Имам Али в центъра на Наджаф, където са заели позиции привържениците на Садр.

Само иракските сили с право на достъп до светите места

Говорителят посочи, че офанзивата е предвождана от иракската полиция и иракската Национална гвардия, подкрепяни от самолети на многонационалните сили. "Издадена и строга заповед, че само иракските сили ще влязат в свещените места", каза Кадхим.

"Ние искаме да разоръжим милициите вътре (в джамиите)", добави той и уточни, че хората на Садр не допускат обикновени хора да влизат в светите места.

Съвместната операция е подсигурена с танкове, тежки оръжия и бронетранспортьори. Във въздуха патрулират бойни хеликоптери.

"Целта на днешните операции е да ограничат свободата на придвижване на силите на Садр в Куфа и Наджаф и по-нататъшното изолиране на тези джамии, които те използват като укритие и база за атаки", каза бригаден генерал Ири Лизъл от многонационалните сили.

Бунтовниците стрелят по иракските и коалиционните войници с гранатомети и други оръжия, изскачайки зад сградите.

По уличите на града се чува автоматична стрелба, във въздуха се носят гъсти облаци черен дим.

Атакуван е бил и домът на Садр

Домът на Мокдата Садр също е бил атакуван по време на операциите, но не е ясно дали той е бил вътре.

По данни на иракското здравно министерство 75 души от лоялната на Садр Армия на Махди са били убити през последните два дни, а 148 са били ранени.

Близо 100 души от Армията на Махди са арестувани, съобщи говорителят на иракското вътрешно министерство.

Привържениците на Садр обаче казват, че са дали много по-малко жертви.

Сблъсъците продължават вече седми ден, след като губернаторът на Наджаф помоли американски морски пехотинци да подкрепят иракските сили срещу атаките на милициите.

Офанзивата в четвъртък е започнала в 7 сутринта местно време.

Преди това американските войски призоваха жителите на района около фронтовата линия да се евакуират. Много от тях вече напуснаха. Според очевидци градът има призрачен вид.

В Наджаф са разположени 2 000 американски морски пехотинци и около 1 800 войници от Иракската национална гвардия, според американски военни източници. Преди това те са провели съвместни учения, подготвяйки се за мащабната офанзива срещу милициите на Садр и останалите бунтовнически групи в Наджаф.

Решението за офанзивата бе съобщено след отказа на Садр да се подчини на временното иракско правителство и да изтегли хората си от района. Радикалният шиит се зарече да остане до последно в Наджаф и да се бие с американците.

Размирици в Кут

В сряда иракските сили за сигурност водиха боеве в град Кут, където бунтовници са атакували кметството, полицейски управления и сгради на Националната гвардия.

Двама американски морски пехотинци загинаха в сряда, когато военният хеликоптер CH-53 се е разбил в провинция Анбар, западно от Багдад. Други трима войници са ранени.

Причините за катастрофата се разследват, но в района на инцидента не е регистриран вражески огън.

С тези две жертви броят на загиналите американски войници от началото на операция "Иракска свобода" става 935, предаде Си Ен Ен.

В сряда шест души бяха убити при експлозия на пазар на провинция Диала северно от Багдад.

11 души бяха ранени в град Хан Бани Саад. Сред тях няма коалиционни войници.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?