Американски и иракски служители ще планират временната власт в събота

В събота край град Насирия ще се състои среща на американски и иракски служители, които ще започнат да планират временното правителство на страната, съобщи днес вицепрезидентът Дик Чейни, цитиран от Ройтерс.

Ще съберем представители на организации от цял Ирак, за да започнат да планират бъдещата временна власт и да задвижат създаването ѝ, посочи Чейни в реч пред Дружеството на главните редактори на американските вестници в Ню Орлийнз.

Вицепрезидентът каза още: "Свидетели сме на рухването на централната власт на режима." Той обаче добави, че никой не може да прогнозира колко ще продължи войната в Ирак. "Не мога да прогнозирам със сигурност колко бързо ще свърши тази война", каза той. "Предупреждавам всички, че имаме да вършим още много работа."

Заместник-държавният секретар за контрола над въоръженията и международната сигурност Джон Болтън заяви днес, че режимите, разработващи оръжия за масово поразяване, трябва да си вземат поука от войната в Ирак, като добави, че САЩ се стремят да ликвидират тези оръжия по мирен начин.

Асошиейтед прес цитира изявленията на Болтън след разговорите му с високопоставени представители на Ватикана, основни теми на които бяха хуманитарната помощ и възстановяването на Ирак след войната.

Попитан какво вярно има в спекулациите, че след Ирак мишени на САЩ ще бъдат Сирия и Иран, Болтън посочи: "Надяваме се, че редица режими ще си извлекат съответната поука от Ирак и ще разберат, че разработването на оръжия за масово поразяване не е от техен национален интерес."

Болтън каза, че разработването на ядрени, химически и биологически оръжия представлява терористична заплаха, и подчерта, че мирното унищожаване на тези програми ще остане приоритет на САЩ.

Споделяне

Още от Свят