Американски инвеститор влага 300 млн. лв. в хазартен комплекс край Свиленград

Хотелът ще е вторият по големина в България, ще има и три игрални зали

Американски инвеститор ще вложи близо 300 млн. лв. в голям туристически развлекателен комплекс край Свиленград. Той ще е разположен на терен от 143 дка, непосредствено след ГКПП "Капитан Андреево" в близост до магистрала "Марица". Това съобщи община Свиленград.

Луксозният комплекс ще включва голям хотел, игрални зали, СПА център, басейн, два ресторанта, търговски площи.

Българският представител на американския инвеститор "БиСи Индъстрис" ЕООД тази седмица е получил строително разрешение от общината и започна изграждането на комплекса, се казва в съобщението. От общината не посочват кой е американският инвеститор.

Дружеството е внесло в общинския бюджет 396 000 лева данък за придобиване на имущество и още 36 000 лева такса за одобрение на инвестиционния му проект.

Комплексът

Комплексът е с разгъната застроена площ от 61 000 кв. м. Хотелът ще бъде вторият по големина в България с 624 стаи и леглова база от 1248 места. Ще се състои от два 9-етажни корпуса, високи по 28 метра.

Игралните зали ще са три. Основната ще е с площ от 4000 кв. м, а по-малките ВИП зали ще са с обща площ 1000 кв. м.

Комплексът включва и два ресторанта – голям със 724 места и по-малък грил ресторант със 120 места.

Търговският център ще е разположен на площ от 833 кв. м.

Паркингът е предвиден за 500 места за автомобили, както и стоянки за велосипеди.

Комплексът ще разполага с метан станция, бензиностанция и станция за зареждане на електромобили.

Най-малко 780 нови работни места ще бъдат разкрити за експлоатацията на луксозния комплекс.

Защо Свиленград?

Свиленград е избран от американските инвеститори след обстойно икономическо проучване от независима английска консултантска компания, казва главният архитект на общината Анастас Карчев.

Отчетени са добрата инфраструктура, действащите общи устройствени планове на града и общината и близостта с 20-милионния мегаполис Истанбул, аргументира се той.

По думите на Карчев инвеститорът е един от най-големите оператори в хазартния бизнес зад океана. Планирано е на следващ етап обектът да бъде разширен с още 110 декара.

Очакванията на местната власт са модерният туристически комплекс да раздвижи бизнес средата и да повиши стандарта на живот в района.

Българският партньор

Българският партньор на американския инвеститор "БиСи Индъстрис" ЕООД е регистрирано на 1 август 2017 г. с капитал от 2 лв.

Предметът му на дейност е производство, покупка и продажба на стоки, рекламна дейност, управление и развитие на недвижими имоти, посредническа и консултантска дейност, търговско представителство и посредничество, както и извършване на всички други дейности, които не са забранени по закон.

Управител на компанията е Ирина Божанова Стоянова, а седалището ѝ е на централната столична улица "Цар Освободител" 10.

Едноличен собственик на капитала на "БиСи Индъстрис" е "БиСи ХолдКо" ЕАД.

При учредяването на българското дружество "БиСи ХолдКо" през юли 2017 г. всичките 50 000 акции с номинал един лев са записани от американския гражданин Винсент Мартин Бидез.

През февруари 2018 г. в книгата на акционерите е записан българският гражданин Шон Андре Скот, който получава половината от акциите. Той ги джироства на друг български гражданин Джон Кевин Болдуин през май 2018 г. Това сочи справка в Търговският регистър.

 

Споделяне

Още от Бизнес