Американски изтребители F-15 ще участват в авиоучение в България

В Трета авиобаза "Граф Игнатиево" край Пловдив приключи пребазирането на американските изтребители F-15 C/D, които са от състава на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. Това съобщиха от българската авиобаза. Американските военнослужещи ще участват във второто издание на българо-американската
тренировка "Тракийски орел".

Българските ВВС ще се включат със самолети МиГ-29, Су-25 и зенитно-ракетен комплекс "Куб". В учението ще участват и Сухопътни войски на Българската армия със
зенитно-ракетен комплекс "Оса".

Тренировъчните полети на българските и американски въздушни асове в рамките на "Тракийски орел 2015" ще се изпълняват от 20 до 30 април. Планирани са различни задачи: от въздушен бой до зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Ръководител на тренировката е командирът на 3-а авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Иван Лалов.

Целта на "Тракийски орел 2015" е постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС при участие в операции под егидата на НАТО и за повишаване теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния ни състав, както и усъвършенстване на процедурите по всестранна логистична поддръжка.

Това учение се провежда по Плана за съвместна българо-американска подготовка на двете страни, в изпълнение на  Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, коментират от авиобаза "Граф Игнатиево".

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?