Американски компании ще могат да привличат допълнителна работна сила от чужбина

Американските компании в близко бъдеще ще получат възможност да привличат за работа допълнителна работна сила. Това предвижда споразумение, постигнато от водещи бизнес структури на САЩ, съобщава вестник "Вашингтон пост".

Според източници на изданието става дума за нова визова програма, одобрена от ръководителите на Американската търговска палата и едно от най-големите профсъюзни обединения  - Американската федерация на труда - Конгрес на промишлените профсъюзи (АФТ-КПП). През първата година от действието си програмата предвижда предоставяне на разрешителни за работа в САЩ за 20 000 души. Предполага се, че към 2020 г. тази бройка ще се увеличи до 75 000 годишно. Те ще се издават не само на висококвалифицирани специалисти, но и на неквалифицирани работници.

Посредник в преговорите, завършили в петък, е била група американски сенатори и от двете партии. Един то тях – сенаторът демократ от щата Ню Йорк Чарлз Шумър, е информирал Белия дом за постигнатите договорки. Очаква се в скоро време тези законодатели да одобрят споразумението, след което то да бъде внесено за обсъждане в Сената в рамките на по-широко законодателство, свързано с имиграционната реформа.

Документът предвижда предоставяне на американско гражданство на нелегални имигранти, които са с такъв статут повече от 13 години, увеличаване на броя на работните визи за специалисти с висока квалификация, както и ликвидиране на някои категории от т.нар. семейни визи, позволяващи на роднини на граждани на САЩ да претендират за американски паспорт.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?