Американски конгресмен: Свидетел съм на българското чудо

България е преуспяваща демокрация, която признава колко е важно разпространението на свободата по света. Това заяви конгресменът Джо Уилсън пред Камарата на представителите на американския Конгрес, предаде БТА.

"В продължение на повече от 100 години, прекъснати от трагичния период на тоталитаризма, САЩ се радват на дипломатически отношения с България. В новата ера на демокрацията двете страни стоят рамо до рамо във войната с тероризма и нашите отношения са по-силни от всякога.", подчерта той.

Уилсън, който е съпредседател на групата за приятелство с България в Камарата на представителите припомни, че България има над 400 военнослужещи в Ирак. Те подпомагат иракския народ, участвайки във възстановяването на страната и обучавайки местните сили за сигурност. "С контингента в Афганистан България защитава модерния свят, като удържа варварите в чужбина", допълни конгресменът от Южна Каролина.

Джо Уилсън подчерта личната роля на премиера Симеон Сакскобургготски за развитието на страната, която до две години ще стане член на ЕС. "При моите посещения в България аз успях да видя лично българското чудо: как установяването на динамична демокрация и възстановяването на икономическите свободи създава неограничени възможности за българския народ", заяви Уилсън.

Конгресменът каза, че за него е чест да работи и с посланик Елена Поптодорова, която определи като "най-добрият представител на българското гостоприемство и приятелство в Съединените американски щати."

Изказването на Уилсън пред Камарата на представителите дойде ден, след като стана известна инициативата на президента Джорж Буш "за солидарност в подкрепа на нашите партньори в изграждането на свободата". Тя предвижда разпределение на 400 милиона долара между страните, които подкрепиха с контингенти антитерористичната коалиция в Ирак и Афганистан. За да влезе в сила, президентската инициатива трябва да бъде одобрена от Конгреса на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?