Американски контракти за Ирак са в пълен “безпорядък”

Американски контракти за Ирак са в пълен “безпорядък”

Над 1.2 милиарда долара, изхарчени за обучение на иракската полиция, са толкова зле управлявани, че одиторите не могат да отчетат изразходването им, се казва в американски правителствен доклад, разпространен във вторник. Програмата е била ръководена от частната американска компания DynCorp International, която твърди, че не са извършвани никакви умишлени нарушения.

Одиторите са преустановили одита на програмата, тъй като документацията е объркана, а правителството се опитва да си върне обратно част от парите.

Обучението на иракските сили за сигурност е ключов елемент от американската стратегия за стабилизиране на Ирак.

Според правителствения доклад, Държавният департамент не може да каже “точно какво е получено” за повечето от парите, платени на компанията DynCorp, която е най-големият единичен контрактор. Това заяви Глен Фърбиш, който участва в подготовката на доклада от 20 страници, поръчан от специалния инспекторат за възстановяването на Ирак (SIGIR).

Макар че реално е осъществено обучение на иракски полицаи и е доставена екипировка, фактурите и допълнителната документация, предоставени от DynCorp, са в пълен безпорядък, се казва в доклада. Констатирани са нередности и при обработката на документите от страна на Държавния департамент.

Липсата на контрол създава условия за разхищения и измами, пише още в доклада, цитиран от СиЕнЕн.

Фърбиш, който отговаря за обучението и е прекарал две години в Ирак, допълва, че в Багдад се извършват огромно количество дейности, има страшно много работа и недостатъчно хора на място, за да се справят с всичко. “Те просто не са имали нужния персонал, за да наблюдава какво става”, обяснява той.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?