Американски магистрати ще вдигат ефективността у нас по знакови дела

"Целта е да се установят причините, поради които разследванията се бавят или делата не завършват успешно"

Снимка: БГНЕС

Серия от семинари, посветени на съвременните международни методи в борбата с организираната престъпност ще се проведат в следващите 15 месеца в спецпрокуратурата в рамките на проекта "Върховенство на закона и организирана престъпност", реализиран от фондациите "Америка за България" и "Риск Монитор" с подкрепата на Щатското посолство.

"В дългосрочен план се цели са създаването на специализиран закон за борба с организираната престъпност, по-добро синхронизиране на действията между властта и правните институции изграждане на трайна атмосфера на справедливост и законност", обобщи при представянето му в четвъртък правосъдният министър Диана Ковачева.

По думите ѝ с помощта на чуждестранния опит предстои анализ на знаковите процеси, които по едни или други причини се бавят твърде много във времето и често приключват с неблагоприятен резултат за прокуратурата. Очаква се въпросните специалисти да пристигнат у нас до юни и след това да бъдат създадени съвместни екипи, които да разгледат подробно хода на процеси като "Маргините", "Николов-Стойков", "Галеви" и други.

"Целта е да се установят причините, поради които в много случаи разследванията се бавят или делата не завършват успешно и виновните не се наказват. Тези експерти ще направят анализ и оценка и защо прокуратурата не успява да докаже своята теза", обясни министър Ковачева.

Един от основните лектори ще бъде федералният прокурор на САЩ Роб Ливърмор, който изрази задоволството си, че ще има възможност да сподели опита си с българските си колеги.

"Съвместната ни работа дава чудесни резултати, а оценките за свършеното досега са много положителни. Търсим възможности за укрепване на правоприлагането между двете страни и този проект ни дава добър шанс за това", коментира и холандският посланик Карел ван Кестерен.

Първата тема от серията обучителни семинари е "Следвай пътя на парите: как да разследваме престъпните организации в дълбочина". Пред родните разследващи ще бъдат представени възможностите, които разследването на прането на пари предоставя за достигане до най-високите нива в престъпната йерархия.

Споделяне

Още от България