Американски мозъчен тръст препоръчва премахването на президентския режим във Франция

Влиятелен вашингтонски мозъчен тръст твърди, че съсредоточаването на правомощия във френската президентска институция пречи да се сформират коалиции от умерени партии, които биха могли да извършат необходимите структурни реформи, пише френският в. "Фигаро", цитиран от БТА във вторник.

На Франция са нужни икономически реформи, но е необходимо също да се преработи и политическата система, промяна, която предполага прекратяване на полупрезидентската система и прекомерното съсредоточаване на правомощия в Елисейския дворец, посочва Институтът за световна икономика "Питърсън" (Peterson Institute for Intermational Economics).

Според проучване на института перспективата на президентските избори парализира политическия живот в страната, а ниската популярност на настоящия президент в допитванията (15 процента през септември) отразява моралната остарялост на Петата република.

Левоцентристите и десноцентристите никога няма да се обединят за приемането на тези разумни реформи, тъй като всеки от двата лагера иска да унищожи шансовете на другия да спечели следващите президентски избори, казва авторът на изследването Джейкъб Фънк Киркегард. Това явление се подчертава от преминаването през 2002 г. от седемгодишен към петгодишен мандат и благоприятства възхода на левите и десните екстремистки партии, отбелязва той.

Към това трябва да добавим, че френската система изглежда неуместна на фона на други европейски политически системи, при които президентът се избира от парламентаристите. Институтът препоръчва да се отнеме от президента правото да назначава премиера и да командва въоръжените сили, което ще го направи по-скоро символична фигура, както е, например, в Италия, посочва вестникът.

Споделяне

Още от Европа