Американски научен доклад противоречи на твърденията на Тръмп за климата

Американски научен доклад противоречи на твърденията на Тръмп за климата

Американски учени предупреждават, че използването на изкопаеми горива предизвиква рязко увеличаване на горещините, сушите и наводненията в САЩ в момент, когато президентът Доналд Тръмп рекламира нови петролопроводи и обещава да съживи изпитващите затруднения въгледобивни мини, предаде Асошиейтед прес.

Проектодокладът, представящ единната позиция на 13 федерални агенции, противоречи на твърденията на Тръмп, че климатичните промени са "измислица". Според документа доказателствата, че глобалното затопляне се предизвиква от човешки дейности, са "недвусмислени". Това пряко подкопава заявленията на президента и неговото правителство, изразяващи съмнение дали предизвикваното от човека замърсяване с въглеродни емисии е главната причина за наблюдаваното по света затопляне. То е поредният пример за сблъсък между екологичните политики на Тръмп и фактите, представяни от американски правителствени експерти.

"Няма други обяснения и не са открити естествени цикли в наблюдаваните данни, които могат да обяснят наблюдаваните промени в климата", се казва в доклада, който се позовава на стотици изследвания. "Има изобилие от доказателства, че климатът се променя - от върха на атмосферата до дълбините на океаните."

Документът изпраща посланието, че ако не бъде спряно замърсяването с въглеродни емисии, отрицателните последици в бъдеще ще бъдат по-тежки. Тази оценка поставя под въпрос разумността на екологичните и енергийните политики на Тръмп, които са насочени към стимулиране на производството и потреблението на изкопаеми горива в САЩ, въпреки че други водещи икономики по света насърчават по-чисти източници на енергия.

Според доклада ако използването на изкопаеми горива не бъде рязко намалено, глобалните температури ще продължат да се покачват, което ще има все по-лоши последици за живота на американците.

В световен мащаб 15 от последните 16 години са били най-топлите, откакто има данни по въпроса. Националното управление за изследване на океаните и атмосферата заяви, че 2017 е на път да бъде втората най-топла година в САЩ.

Докладът прогнозира, че температурата в САЩ ще се увеличи с поне 1,4 градуса по Целзий през следващите няколко десетилетия, дори да има значително намаляване на замърсяването с въглеродни емисии.

Според документа температурите по света ще се покачат с още 0,3 градуса, дори ако днес бъдат спрени парниковите емисии.

Първи за доклада писа вестник „Ню Йорк таймс“. Според изданието авторите да доклада се опасяват, че президента и правителствените агенции ще го отхвърлят и потулят.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?