Американски професор предлага Заев и Ципрас за Нобел

Ципрас и Заев

Американският професор от университета „Джон Хопкинс“ Едуард Джоузеф предлага премиерите на Македония и Гърция да бъдат номинирани за Нобелова награда за мир заради постигнатия договор за името на Македония, съобщи БТА. 

В текст, публикуван в американското списание ”Форин полиси“, Джоузеф казва, че договорът „създава модел за справяне със сблъсъците за идентичността, които водят до конфликт не само на Балканите, а глобално“, както и че повишава доверието в ЕС и в „цялостния западен проект“ на Балканите, съобщи македонската агенция МИА.
 
Джоузеф обяснява на читателите как Гърция над десет години блокира пътя на Македония към НАТО и ЕС, увеличавайки напрежението в страната.
 
Затова визията на гръцкия премиер Алексис Ципрас е „изключителна“, смята професорът. „За разлика от почти всички свои предшественици Ципрас разбра какво е предимството да освободи Гърция от ненужен товар в отношенията с ЕС и НАТО, както и със съседната си страна. Второ, Ципрас видя удобен случай в идването на власт на неговия колега реформатор в Скопие Зоран Заев“, пише Джоузеф.
 
Според него договорът е удар за Москва и за управляващите в Европа популисти.
 
Той подчертава, че с влизането на Македония в НАТО границите на страната се осигуряват. Джоузеф смята, че договорът ще има влияние и върху аспирациите на Босна към НАТО, както и че ще отслаби руското влияние в Сърбия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят