Американски прокурор бил уволнен, след като отказал да подаде оставка

Прийт Бхарара

Видният манхатънски федерален прокурор Прийт Бхарара, известен с активната си дейност в борбата с корупцията, каза, че е бил уволнен, след като отказал да подаде оставка, предаде Асошиейтед прес.

Бхарара обяви уволнението си в Туитър. По-късно се разбра, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е опитал да се свърже с него чрез свой сътрудник, но двамата така и не са разговаряли.

През ноември Бхарара се срещна с Тръмп в Ню Йорк и каза, че избраният тогава президент на САЩ е поискал от него да остане на поста.

Американският прокурор е бил уведомен, че е уволнен, малко след като станало ясно, че не възнамерява да подаде оставка в отговор на искането на министъра на правосъдието Джеф Сешънс за напускане на останалите на работа служители, назначени при управлението на предишния американски президент Барак Обама.

Бхарара каза, че службата му като прокурор в Ню Йорк "завинаги ще бъде най-голямата чест" в неговата професионална кариера.

"Отличителен белег на правосъдието е пълната независимост и това беше моето мерило във всеки ден от службата ми", заяви той.

Правосъдното министерство потвърди, че Бхарара вече не е федерален прокурор, но не даде подробности.

Споделяне

Още от Свят