Американски съд осъди младеж, заплашвал Обама във Фейсбук

Американски  съд осъди младеж, заплашвал Обама във Фейсбук

Американски студент бе осъден на три години пробация за постване на заплахи срещу президента Барак Обама във Фейсбук, съобщи бТВ. Негов сънародник бе обвинен в отправяне на смъртни заплахи срещу държавния глава по електронната поща.

Съдия Марша Кук постанови, че 21-годишният студент от югоизточния щат Флорида Хоакин Серапио е постъпил погрешно, но че няма доказателства той да е възнамерявал да изпълни отправените от него заплахи. Серапио пледира виновен през май по обвинения в заплахи да убие или да навреди на президента.

В интернет пост младият мъж се заканил да забие куршум в главата на Обама. На друг той поискал помощ, за да убие президента. Заплахите били публикувани през февруари по повод реч, която Обама произнесъл в Университета на Маями.

Серапио изпратил извинително писмо до президента, в което определил своите действия като "детински глупави". Съдията нареди на младия студент да постне във Фейсбук съобщение, в което да обясни какво се е случило.

Междувременно съд в северозападния град Сиатъл, щата Вашингтон, повдигна обвинения на 31-годишния Антон Калури в отправяне на заплахи за смърт срещу Обама по електронната поща. Калури освен това бил въоръжен и нападнал представител на ФБР при своя арест в предградие на Сиатъл във вторник.

Барак Обама и преди е ставал обект на подобни заплахи.

Оскар Рамиро Ортега-Ернандес бе обвинен в опит за убийството на Обама, след като стреля по Белия дом през ноември, без да нарани никой. На Ортега са повдигнати общо 19 обвинения и той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Споделяне

Още от Свят