Американски съд присъди на Испания съкровище за половин милиард долара

Апелационният съд в Атланта, Джорджия, постанови, че съкровище от над 500 хиляди старинни златни и сребърни монети, открити от американци в кораб, потънал в началото на 19 век, принадлежи на Испания, съобщи в. "Ел Паис". Във вторник съдът е отхвърлил жалбата на компания Odyssey Marine Exploration (OME), специализирана в издирване на съкровища. Според съдебното решение съкровището на стойност 370 млн. евро принадлежи на Испания и трябва да бъде върнато на кралството.

Съдът дава на Испания 10 дни да изнесе съкровището от американска територия.

Решението се основава на т.нар. имунитет на суверена - потъналият съд е принадлежал на испанската корона, следователно и товарът на кораба е нейна собственост.

Компанията OME през декември 2009 г. е обжалвала решение на съд в щата Флорида по делото за 17-тонния товар от златни и сребърни монети, превозвани в потъналия през 19 в. испански галеон.

Съкровището бе признато като част от наследството на испанската корона, но американската компания е обжалвала с мотива, че корабът е извършвал търговски рейс, върху който не се простира имунитетът на суверена, а освен това монетите принадлежали на частни лица.

Официален представител на OME заяви, че ще обжалват пред Върховния съд последното решение на съда в Атланта, макар че шансовете за обрат са нищожни.

Спорът между американската компания и Испания датира от лятото на 2007 г., когато експедиция на OME е извадила монетите от морето.

Монетите са били превозвани на борда на испанския кораб "Нуестра Cеньора да лас Мерседес" (Nuestra Senora de las Mercedes), който англичаните са потопили през 1804 година, когато морският съд се завръща от Перу в порт Кадис в Испания. След като американците изваждат съкровището, го пращат в Маями, след което правителството на Испания се принуждава да подаде иск за връщане на ценностите пред съд във Флорида.

През 2006 г. компанията Odyssey Marine Exploration е получила лиценз от Испания за издирване на потъналия през 1694 г. в района на Гибралтарския пролив английски кораб "Sussex", на борда на който е имало около 9 тона злато.

На американците обаче било забранено на търсят съкровища в други морски съдове на дъното на пролива, където в течение на няколко века, започвайки от 16-тото столетие, са потънали стотици испански галеони – огромни кораби-крепости, плаващи от Латинска Америка за Испания, натоварени със злато и сребро.

Въпреки това на 18 май 2007 г. американската компания обявява, че е открила огромно съкровище от златни и сребърни монети, но категорично отказва да съобщи на кого е принадлежал потъналият кораб и как е открит. Компанията обявява за случилото се идва след като монетите вече са пренесени в САЩ.

По принцип Испания се отнася с огромна подозрителност към всички искания на чужди компании да извършват издирвателни операции по южните ѝ брегове, тъй като според експертни оценки на морското дъно лежат съкровища на стойност 24 милиарда евро.

Споделяне

Още от Свят