Американски съд забрани шокиращи картини върху цигарите

Апелативният съд във Вашингтон забрани отпечатването на отблъскващи изображения върху цигарените пакети, целящи да обезсърчават пушачите.

САЩ се канеха да последват примера на други държави и Агенцията по лекарствата и храните разпореди от 22 септември да се поставят такива изображения, което тютюневите компании оспориха по съдебен ред.

Апелативният съд във Вашингтон реши с два срещу 1 гласа, че правителството не може да задължава тютюневите компании да поставят на цигарените кутии графични изображения на жертви на тютюнопушенето.

Според решението правителството не е предоставило убедителни доказателства, че стряскащите снимки на хора с изгнили зъби или язви по лигавиците на устата ще намалят броя на пушачите.

Сега въпросът ще бъде отнесен към Върховния съд, тъй като през март съд в Синсинати, Охайо, постанови точно обратното – че решението на властите е конституционно. Проучване на "Галъп" отпреди няколко дни показа, че броят на пушачите в Съединените щати е на най-ниското си равнище от близо 70 години, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят