Американски съдия блокира решение на администрацията на Тръмп

Американски съдия блокира решение на администрацията на Тръмп

Американски съдия блокира решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени прилагането на програма, позволяваща на млади хора, влезли незаконно в САЩ по времето, когато са били деца, да останат да работят и учат законно в страната, предадоха световните агенции.

Решението бе на съдията Уилям Алсъп от Сан Франциско. Той разпореди администрацията да възобнови прилагането на програмата.

Програмата защитава от депортиране близо 800 000 души и им позволява да работят и учат легално в САЩ. Тя беше въведена от предшественика на Доналд Тръмп - демократа Барак Обама през 2012 г.

През септември администрацията на Тръмп обяви решение да отмени програмата. Над десет американски щата заведоха иск в съда срещу това решение. Решението на съдията от Сан Франциско е взето в отговор на този иск.

 

Въпросната програма се нарича буквално Отложено действие срещу детско пристигане (Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA). Тя ограничава и отлага депортирането на деца, нелегално вкарани от родителите им в САЩ, припомня Ройтерс.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп окачестви съдебната система в страната като несправедлива, след като федерален съдия осуети намеренията му да прекрати програмата ДАКА, информира агенцията.

 

"Това просто показва колко пропукана и несправедлива е нашата съдебна система, когато отсрещната страна по дела (като това за ДАКА) винаги се обръща към Девети апелативен окръг и почти винаги ги печели, преди те да бъдат отменени от по-висши съдебни инстанции", написа Тръмп в "Туитър".

 

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че снощното съдебно решение е възмутително. По думите ѝ "въпрос от такава величина трябва да премине през нормална законодателна процедура".

 

Сандърс подчерта, че "президентът Тръмп се придържа към върховенството на закона и ще работи с членове на двете партии за постигането на трайно решение, което коригира противоконституционните действия, предприети от миналата администрация", съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?