Американски съдия даде ход на дело срещу Алтриа Груп, Ар Джей Рейнолдс Тобако и БАТ

Американски федерален съдия вчера даде зелена светлина на заведеното от Министерството на правосъдието на САЩ дело срещу водещи тютюневи компании, които могат да бъдат осъдени да изплатят рекордната сума от 280 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

Окръжният съдия Гладис Кеслър постанови, че делото може да започне на 13 септември и да се гледа от съда на окръг Колумбия. Министерството на правосъдието обвинява тютюневите компании, че лъжат обществеността за опасностите от тютюнопушенето и за ефекта от никотина, който води до пристрастяване.

Правителството също така твърди, че цигарените компании са насочвали свои реклами към детската аудитория, а след това са лъгали по въпроса. Освен паричните обезщетения, Министерството на правосъдието иска съдът да наложи и редица ограничения на тютюневата индустрия, сред които забрана на машините за продажба на цигари и на някои маркетингови похвати.

Искът на министерството се основава на Закона за въздействащите чрез изнудване и корупция организации, приет през 1970 г. за борба с мафията. Преди 6 години 46 щата сключиха извънсъдебно споразумение с тютюневата индустрия за сумата от 206 милиарда долара, платими в срок от 25 години.

Други 4 щата се договориха отделно за сумата от 40 милиарда долара. Средствата бяха използвани за лечението на болни пушачи. Обвиняеми по сегашното дело са водещите тютюневи компании в САЩ, сред които Филип Морис и неговата компания-майка - Алтриа Груп, Ар Джей Рейнолдс Тобако, Бритиш Американ Тобако, както и Институтът по тютюна и Съветът за изследвания в областта на тютюна - САЩ.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: