Американски самолет свали ирански военен дрон на сирийските сили

Американски самолет свали ирански военен дрон на сирийските сили

Оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция обяви, че е свалила в Сирия дрон на сирийските проправителствени сили. Дронът иранско производство, модел Шахид 129, се приближавал към военна база близо до сирийско-йорданската граница, където американските сили обучават и съветват сирийски арабски сили в тяхната борба срещу ислямистите от организацията "Ислямска държава".

В съобщението, цитирано от Би Би Си, се казва, че дронът е бил въоръжен и е демонстрирал враждебни намерения, отправяйки се в посока, където са били разположени войски на оглавяваната от САЩ антитерористична коалиция. Затова дронът бил възприет като заплаха и е бил свален от американски изтребител F-15.

В неделя американски изтребител свали самолет на сирийската армия Су-22 в района на град Ракка в Северна Сирия. Преди две седмици американските сили свалиха дрон на проправителствените сили в района на Ал Танаф, град на стратегическата пътна артерия Дамаск-Багдад. В последните седмици американските сили бомбардираха няколко пъти проправителствени сили, приближаващи Ал Танаф.

След като САЩ свалиха сирийския самолет в неделя, Русия, която е съюзник на режима в Дамаск, обяви, че прекъсва канала за военна комуникация с американците за операциите в Сирия. Москва също така предупреди, че ще насочи ракети към самолети на международната коалиция, прелитащи над Сирия западно от река Ефрат.

При първата демонстрация на дрона модел Шахид 129 Иран обяви, че обхватът му е 2000 км. и може да носи бомби и ракети.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?