Американски самолети превозват френски войници и техника за Мали

Американски самолети превозват френски войници и техника за Мали

Военнотранспортни самолети на САЩ са започнали да превозват френски войници и техника в подкрепа на военната мисия на Франция в Мали, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Том Сондърс, говорител на базираното в Щутгарт Африканско командване на въоръжените сили на САЩ (АФРИКОМ), каза, че самолет "С-17" е започнал вчера полетите от френската база в Истър до Бамако. По думите му вчера са били направени два курса до малийската столица и трети - днес. Сондърс добави, че въздушният мост ще продължи няколко дни, без да уточнява колко курса ще бъдат направени, нито колко войници и екипировка ще бъдат транспортирани от американските самолети.

Ройтерс цитира Бенджамин Бенсън, друг говорител на АФРИКОМ, че САЩ предоставят разузнавателна информация за мисията на Франция срещу ислямистките бунтовници в Мали. Той обаче отказа да каже дали за целта се използват безпилотни разузнавателни самолети.

Вчера говорителят на генералния щаб на френската армия Тиери Брюкар каза, че Белгия, Великобритания, Дания и Канада вече помагат с транспортни самолети на Франция за операцията ѝ в Мали.

Същевременно нигерийският президент Гудлък Джонатан заяви, че Нигерия ще държи военния си контингент в Мали до приключването на кризата там и произвеждането на демократични избори. Нигерия планира да изпрати около 1200 войници като част от войските на няколко държави от Западна Африка в помощ на френската бойна операция срещу ислямистките бунтовници в Северно Мали.

Колона от военни части на Чад се придвижва във вторник през територията на Нигер, северно от столицата ѝ Ниамей, и се насочва към границата с Мали. Чадските войници, които имат опит в бойни действия в пустинята, също ще бъдат част от западноафриканския контингент, който ще помага за възстановяването на мира в Мали.

Числеността на западноафриканските войници в Мали вече възлиза на около хиляда и трябва да надхвърли 5000 през следващите седмици.

В Париж говорителят на френското външно министерство Филип Лалио съобщи, че на донорската конференция за Мали през следващата седмица ще трябва да бъдат набрани около 340 милиона евро за обучаване на малийската армия и за разполагането в Мали на войници от други африкански страни. Конференцията е насрочена за 29 януари в етиопската столица Адис Абеба.

Франция, бивша колониална владетелка на Мали, възнамерява да предаде командването на операцията срещу радикалните ислямисти на специалната африканска мисия АФИСМА, която има мандат от ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?