Американски сенатор лобира за бази в България и Румъния

Според американския сенатор Джордж Алън България и Румъния предлагат редица предимства за евентуални военни бази на САЩ в тази част на света. Председателят на Сенатската подкомисия по въпросите на Европа към Комисията по международните отношения излиза със статия по тази тема във в. "Вашингтон таймс", съобщи Би Би Си.

Оценявайки високо приноса на България, Румъния, Словакия и Полша за спечелването на войната срещу Ирак, сенатор Джордж Алън посочва, че в бъдеще в Югоизточна Европа биха могли да бъдат настанени американски военни бази.

Страните в региона, отбелязва сенатор Алън, републиканец от щата Вирджиния, са или вече членове на НАТО, или пък в скоро време ще влязат в съюза. Не са забравили ужасите на тоталитарните режими и категорично подкрепиха коалицията за разоръжаване на Саддам Хюсеин и за освобождение на Ирак. В статията на Джордж Алън се изтъкват основните преимущества на страните от Югоизточна Европа, като евентуални домакини на американските военни бази.

На първо място, пише сенатор Алън, България и Румъния са в непосредствена близост до терористичните заплахи, идващи от Близкия изток и Централна Азия. Която и карта да погледнем, отбелязва американският сенатор, ще се убедим, че България и Румъния предлагат очевидни стратегически предимства.

В пълен контраст с неотдавнашните настроения във Франция и Германия, пише той, страни като България и Румъния сами предложиха услугите си и според проучванията на общественото мнение тяхното гостоприемство е израз на народната воля. Освен това, отбелязва Алън, поддръжката на тези бази ще струва много по-малко в сравнение с разходите за тях в Западна Европа. Според американския сенатор сега е време за преоценка на американското военно присъствие в Европа в съзвучие с националните стратегически интереси на Съединените щати. Новите демокрации в Югоизточна Европа, заключава той, предлагат ценни стратегически предимства не само за справяне с евентуални заплахи, но и за тяхното предотвратяване.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?