Американски сенатори искат да забранят продуктите на "Лаборатория Касперски"

Американски сенатори искат да забранят продуктите на "Лаборатория Касперски"

Американски сенатори искат да бъде забранено използването на продукти на руската фирма за киберсигурност "Лаборатория Касперски" от армията на САЩ поради опасения, че компанията е уязвима за "влияние от руското правителство", предаде Ройтерс.

Тази седмица ФБР разпита служители на фирмата в САЩ във връзка с разследване на нейната дейност. Агенти на ФБР посетиха домовете на служители на "Лаборатория Касперски" в американски градове, но не бяха извършени обиски, заявиха източници, пожелали анонимност.

Фирмата потвърди, че агенти на ФБР са имали "кратки взаимодействия" с някои от служителите ѝ в САЩ.

Сенатската комисия за въоръжените сили прие законопроект за политиката за разходите за отбрана, който предвижда да се забрани използването на софтуерни продукти на "Лаборатория Касперски" от американското министерство на отбраната, тъй като компанията "може да бъде уязвима за влияние от руското правителство".

Сенаторът от Демократическата партия Джийн Шахин каза, че "връзките между "Лаборатория Касперски" и Кремъл са доста тревожни". Тя заяви, че в Конгреса и сред служителите от правителството на американския президент Доналд Тръмп има общо мнение, че на компанията "не може да се има доверие за защита на решаваща инфраструктура, особено компютърни системи от жизнено важно значение за националната сигурност" на САЩ.

За да влезе в сила, предложеното законодателство трябва да бъде одобрено от Сената и Камарата на представителите и да бъде подписано от Тръмп.

Миналия месец служители на американското разузнаване казаха в показания пред сенатската комисия по разузнаване, че правят преглед на използването на софтуер на "Лаборатория Касперски" от правителството на САЩ.

Конгресмени изразиха тревога, че Москва може да използва продуктите на фирмата, за да атакува американски компютърни мрежи. Това е особено деликатен въпрос предвид твърденията на американските разузнавателни служби, че Русия е извършила хакерски атаки с цел да окаже влияние върху президентските избори в САЩ миналата година. Москва отрича твърденията.

Антивирусните програми на "Лаборатория Касперски" са популярни в САЩ и по света. Американски служители обаче отдавна подозират, че тя може да има връзки с руските разузнавателни служби.

Компанията настоява, че няма връзки с никое правителство и определя като безпочвени твърденията, че нейни продукти се използват в подкрепа на руски шпионаж.

Американските разузнавателни служби смятат, че "Лаборатория Касперски" и нейният президент имат близки връзки с руски служители от областта на политиката и разузнаването поне от 2012 г., когато при голяма промяна в ръководството на фирмата са влезли нови членове, имащи връзки с руското разузнаване, каза американски служител, запознат с разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от IT

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?