Американски сенатори призовават Варшава да не лишава от права жертви на Холокоста

Матеуш Моравецки

Американски сенатори в САЩ отправят призив към министър-председателя на Полша да подкрепи приемането на законодателство, което ще позволи на жертвите на Холокоста и техните наследници да възстановят собствеността си, отнета им от нацистите през Втората световна война и после национализирана от полския комунистически режим, предаде Асошиейтед прес.

В писмо, подписано от 59 сенатори, тоест близо три пети от членовете на Сената, се изразява безпокойство по повод реституционния закон, който се обсъжда понастоящем в Полша. Законопроектът изисква ищецът да е полски гражданин и ограничава компенсациите за съпрузи, деца и внуци на бившия собственик.

"Този проектозакон ще засегне неблагоприятно жертвите на Холокоста и техните потомци и затова е от голямо значение за много наши избиратели, милиони американци и оцелели от Холокоста по света", пише в писмото до полския премиер Матеуш Моравецки. Текстът е изготвен от Тами Болдуин, демократ от Уисконсин, и Марко Рубио, републиканец от Флорида.

След падането на комунизма в Полша на няколко пъти бяха правени опити за приемане на законодателство за реституция на предвооенната собственост - всичките неуспешни, тъй като законодателите се стряскаха от големите разходи. Макар и без общ закон, бяха предприемани отделни опити за възстановяване на собственост по съдебен ред, някои от които имаха успех.

 

Но процесът бе белязан от нередности и измами, като наследници бяха нечестно лишавани от права, а наематели бяха изгонвани от новите собственици.

Собствеността на някои имоти, особено във Варшава, е неясна, някои сгради тънат в разруха, а някои парцели не могат да бъдат застроявани. Сегашният законопроект е опит за окончателно решаване на въпроса с реституцията, посочва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят