Американски сенатори със законопроект за стратегическа рамка в отношенията с Китай

Американски сенатори със законопроект за стратегическа рамка в отношенията с Китай

Американски сенатори представиха законопроект, целящ да позволи на САЩ да посрещнат предизвикателствата, произтичащи от Китай. Законопроектът засяга по-специално кражбата на интелектуална собственост и предвижда засилване на връзките между Вашингтон и Тайпе, предаде Франс прес.

Лидерът демократ на комисията по външни дела в Сената Боб Менендес и неговият заместник, който е републиканец, представиха законопроекта, който съдържа стратегическа рамка на отношенията с Китай. Менендес приветства законопроекта като безпрецедентен опит, да се мобилизират всички стратегически, икономически и дипломатически средства на САЩ за една индо-тихоокеанска стратегия, която ще позволи на страната да се противопостави действително на предизвикателствата, които представлява Китай за американската национална и икономическа сигурност.

В законопроекта санкциите са описани като мощно средство на разположение на САЩ.

Ако законопроектът бъде одобрен, той ще изисква от държавния секретар да представя всяка година списък на китайските държавни компании, които се възползват от кражба на интелектуална собственост в ущърб на американски сектор или на американска компания.

Законопроектът призовава за доклад за оценка на изнасилванията, абортите и други сексуални издевателства, извършени срещу уйгурите в допълнение на вече изискваните доклади за лошото отношение към това мюсюлманско малцинство.

Законопроектът ще утвърди подкрепата на САЩ за Тайван, призовавайки Вашингтон да приложи спрямо острова същия протокол като към всяка друга страна. В текста обаче продължава да се признава официално само Пекин, който смята Тайван за една от своите провинции и заплашва да прибегне до сила, ако Тайван обяви независимост.

Споделяне

Още от Свят