Американски сенатори се опитват да блокират законопроект с безкрайни речи

Ранд Пол

Американският сенатор републиканец Ранд Пол прекъсна дебатите в Сената снощи, за да започне дълга реч срещу предложен законопроект, който би продължил пълномощията на американските тайни служби да събират на едро данни за телефонните разговори на американците, предаде Ройтерс.

Целта на Пол е да говори колкото се може по-дълго, за да осуети приемането на законопроекта, който трябва да замести някои ключови положения от т.нар. "Патриотичен закон", даващи легална основа за съхраняването на данните за милиарди телефонни разговори и които изтичат на 1 юни. Ако Пол и негови колеги, които го подкрепят, успеят да не допуснат гласуване по законопроекта до петък, след това Сенатът излиза в 10-дневна ваканция, през която досегашният закон ще загуби сила и тайните служби ще загубят юридическо основание да продължат да събират данни за разговорите на американците.

Пол, който е сенатор от щата Канзас и кандидат за президентска номинация от Републиканската партия за изборите догодина, още говореше от парламентарната трибуна в 3 ч. бълг. време тази сутрин - повече от 8 часа, и не даваше признаци, че ще приключи скоро, а подкрепящи го сенатори са в готовност да поемат маратонската ораторска щафета от него..

Въпросът за програмата за телефонните подслушвания, разкрита от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, разедини конгресмените и в двете камари, и то не по партиен признак. Противниците ѝ казват, че тя е недопустима намеса в правото на личен живот на обикновените граждани, а привържениците ѝ виждат в нея средство за защита на страната от терористични заплахи. Не е ясно дали Конгресът ще постигне компромис по какъв начин да бъде продължена тази програма.

Миналата седмица Камарата на представителите одобри законопроект, наречен Закон за свободата, който би ликвидирал събирането на данни на едро в замяна на прицелно събиране на информация. Ако достигне до бюрото на президента Обама, той ще го подпише. Документът обаче трябва да бъде гласуван и от Сената, където лидерът на републиканското мнозинство Мич Макконъл каза, че подкрепя стария Патриотичен закон в досегашния му вид, защото той гарантирал безопасността на американците.

Пол и негови колеги обаче се заканиха да блокират дори краткосрочно продължение на програмата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?